Japonya’da düşük doğum oranı yetkililere ”tanışma sitesi” uygulaması başlattırdı

Stockholm, 8 Haziran (Hibya) – Japonya’da uzun yıllardır hızla düşen doğurganlık oranı, yetkilileri, gençleri evlenmeye ve aile kurmaya teşvik etmek için çabalarını artırması ve hatta kendi flört uygulamasını başlatmasına neden oldu.

Japonya’da düşük doğum oranı yetkililere ”tanışma sitesi” uygulaması başlattırdı
Yayınlama: 08.06.2024
4
A+
A-

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı tarafından Cuma günü açıklanan yeni verilere göre 123,9 milyon nüfuslu ülkede geçen yıl sadece 727 bin 272 doğum kaydedildi. Bir kadının hayatı boyunca yaptığı toplam doğum sayısı olarak tanımlanan doğurganlık oranı 1.26'dan 1.20'ye düştü.

Bir nüfusun sabit kalabilmesi için doğurganlık oranının 2.1 olması gerekir. Bunun üzerindeki her oran, Hindistan ve birçok Afrika ülkesinde görüldüğü gibi, nüfusun büyük oranda çocuk ve genç yetişkinlerden oluşacak şekilde artmasına neden oluyor.

Ancak uzmanlar, Japonya'da doğurganlık oranının yarım yüzyıldır 2,1'lik istikrarlı seviyenin çok altında olduğunu söylüyor. 1973 küresel petrol krizinin ekonomileri durgunluğa itmesinin ardından bu seviyenin altına düştü ve bir daha toparlanmadı.

Japonya'nın evlilik oranlarında da şansı da pek yaver gitmiyor; geçen yıl evlilik sayısı 30 bin azalırken boşanma sayısı arttı.

Uzmanlar bu düşüşün en az birkaç on yıl daha devam etmesinin beklendiğini ve ülkenin nüfus yapısı nedeniyle bir ölçüde geri döndürülemez olduğunu söylüyor. Japonya doğurganlık oranını yarın artırsa bile, gençlerin yaşlı yetişkinlere olan çarpık oranı dengelenene kadar nüfusu düşmeye devam edecek.

Yine de hükümet, özellikle bu soruna odaklanmak için yeni devlet kurumları kurarak etkiyi yumuşatmak için yarışıyor. Çocuk bakım tesislerini genişletmek, ebeveynlere konut sübvansiyonları sunmak ve hatta bazı şehirlerde çiftlere çocuk sahibi olmaları için para ödemek gibi girişimler başlattı.

Başkent Tokyo'da yerel yetkililer test aşamasında olan ve bu yıl içinde tam olarak faaliyete geçecek olan, belediye taragından işletilen bir flört uygulaması başlattı

Uygulamanın web sitesinde “Lütfen bunu evlilik arayışına başlamak için ‘ilk adım’ olarak kullanın” deniyor ve yapay zeka eşleştirme sisteminin Tokyo Büyükşehir tarafından sağlandığı belirtiliyor.

Kullanıcılardan bir “değerler tanı testi” yapmaları isteniyor, ancak gelecekteki bir eşin istenen özelliklerini girme seçeneği de var.

“Değerlerinize ve bir partnerde aradığınız değerlere dayanarak, ki bunlar bir tanı testi yapılarak belirlenebilir, yapay zeka sizi uyumlu bir kişiyle tanıştıracak” denilerek “Yalnızca görünüş veya koşullarla ölçülemeyen şeyler beklenmedik karşılaşmalara yol açabilir.” deniliyor.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.