“Japonya sorumluluklarını yerine getirmeli”

Çin, bir yıldır radyoaktif atık suyu denize boşaltan Japonya’ya sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.

“Japonya sorumluluklarını yerine getirmeli”
Yayınlama: 23.08.2024
2
A+
A-

Çin, bir yıldır radyoaktif atık suyu denize boşaltan Japonya’ya sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, olağan basın toplantısında, Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nin radyoaktif atık suyunun denize boşaltılmasının birinci yıldönümünde, Japonya’nın deniz ürünleri ihracatına yönelik kısıtlamaların derhal kaldırılması yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

Sözcü Mao, Japonya’nın komşu ülkelerle yeterli istişarede bulunmadan tek taraflı olarak Fukuşima’daki radyoaktif atık suyu denize boşaltarak tüm dünyayı riske attığını ifade etti.

Son derece sorumsuz, uluslararası hukuka aykırı olarak davranan ve komşu ülkeler arasındaki dostane ilşkilere zarar veren Japonya’nın bu gişimine öteden beri karşı çıktıklarını hatırlatan Mao, birçok defa Japonya’ya ciddi endişelerini dile getirdiklerini hatırlattı.

Mao, Çin de dâhil her ülkenin gıda güvenliğini korumak için önleyici tedbirler almasının tamamen meşru ve makul olduğunu ifade ederek, Çin ve Japonya’nın radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasına ilişkin istişareleri sürdürdüğünü dile getirdi. Mao, konuyla ilgili şunlara vurgu yaptı:

“Radyoaktif atık suyun denize boşatılması konusunda Japonya ne kadar şeffaf ve açık olursa uluslararası toplumun kaygılarının azalmasına da o kadar yardımcı olacaktır. Japonya’yı iç ve dış endişelerine ciddi bir şekilde yanıt vermeye, sorumluluklarını ve yükümlülüklerini etkin bir şekilde yerine getirmeye ve komşu ülkeleri dahil paydaşların katılımıyla bağımsız, etkili ve uzun vadeli uluslararası denetim ve izleme düzenlemelerinin oluşturulması için işbirliği yapmaya davet ediyoruz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.