İzmir’de hibrit güneş ağacı projesi devreye alındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle mücadele çalışmaları kapsamında karbon salımını önleyerek temiz enerji elde etmeyi sağlayan hibrit güneş ağacı projesini devreye aldı.

İzmir’de hibrit güneş ağacı projesi devreye alındı
Yayınlama: 29.07.2024
1
A+
A-

Bostanlı’da oluşturulan İklim Nötr Noktası’nda hem güneşten hem de rüzgardan elde edilen enerji sayesinde küçük elektrikli araçlar, bisikletler ve elektronik cihazlar şarj edilebiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında kente hibrit güneş ağaçları monte etmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) iş birliği ile kentin ilk İklim Nötr Noktası Karşıyaka Bostanlı’da oluşturuldu.

Vatandaşların yoğun olarak kullandığı lokasyonda hibrit güneş ağacı (ağaç şeklinde güneş paneli direği) kuran büyükşehir, hem rüzgardan hem de güneşten elde ettiği enerjiyi, elektriğe çevirerek İzmirlilerin kullanımına sundu.

İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker, proje uygulama yeri olarak Bostanlı Vapur İskelesi, ESHOT durakları, tramvay ve bisiklet yollarının kesişiminde bir bölgeyi tercih ettiklerini söyledi. Toker, “Stratejik bir nokta burası. Yurttaşların gölge altında bekleyebilecekleri hem de elektronik eşyalarını şarj edebilecekleri bir nokta. Hibrit güneş ağacı üzerinde her biri 155 watt gücünde 5 panel var. Ayrıca bir de rüzgar türbini bulunuyor. Bu bütünleşik sistem 1.75 kilovatlık (kW) kurulu güce sahip. Bir hanenin yıllık olarak tükettiği enerjiyi üreten bir tesis. Bu proje ile temiz enerjinin toplumsal olarak gündelik hayata girmesini sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.