İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 90 deprem hendeğinden aldığı 140 örnek inceleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kenti olası depremlere karşı dirençli hale getirmeye yönelik çalışmaları kapsamında açılan yaklaşık 90 hendekten alınan 140’tan fazla örnek inceleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 90 deprem hendeğinden aldığı 140 örnek inceleniyor
Yayınlama: 17.08.2024
2
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nın başlattığı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri sürüyor.

İzmir’in 100 kilometre yarıçapında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından haritalanan diri faylar üzerinde açılan paleosismolojik hendeklerle, eski depremlerin izleri araştırılarak, jeolojik kanıtlar elde ediliyor. Uzmanlarca açılan yaklaşık 90 hendekten alınan 140’tan fazla örnek laboratuvarda inceleniyor.

Tsunami araştırmalarını da sürdüren büyükşehir belediyesi, deniz içerisinde risk oluşturabilecek fayları inceleyerek olası tsunami risk haritalarını oluşturuyor.

Denizde yapılan sondaj çalışmalarında 24 farklı lokasyonda toplam 95 metre deniz içi karot örneği alındı. Bu çalışmalara ek olarak kıyı bölgelerinde 29 lokasyonda, 3 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğinde kıyıda tsunami izlerini gözlemlemek için araştırma çukurları açıldı. Araştırma çukurlarından kıyıları etkilediği tespit edilen tarihi tsunamilere ait tsunami çökellerinden ayrıntılı analizler yapılabilmesi için numuneler alındı. Numuneler MTA ve TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında inceleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10-11 Eylül tarihlerinde de “İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı” düzenleyecek. Gaziemir’deki Fuar İzmir’de ilgili kurumları, sivil toplum ve meslek örgütlerini, bilim insanlarını buluşturacak olan Çalıştay’da, alanında uzman isimler değerlendirmelerde bulunacak.

İki gün sürecek program, yuvarlak masa toplantıları ile son bulacak. İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı’na yönelik hazırlanacak rapor, daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.