İzlanda’da yeni volkan patlaması başladı

Reykjavik, 29 Mayıs (Hibya) – İzlanda Meteoroloji Ofisi’ne göre, yetkililerin yakındaki Grindavík kasabasını tahliye etmesinden kısa bir süre sonra, ülkenin güneybatısındaki Reykjanes yarımadasında volkanik bir patlama başladı.

İzlanda’da yeni volkan patlaması başladı
Yayınlama: 29.05.2024
0
A+
A-

İzlanda meteoroloji ofisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 16 Mart'ta başlayan bir önceki patlamanın sona ermesinden neredeyse üç hafta sonra, “Grindavík'in kuzeyindeki Sundhnúkagígar yakınlarında bir patlama başladı” dedi.

“Püskürme dumanları en az 50 metre yüksekliğe ulaşıyor” diye ekledi.

İzlanda'nın en büyük turistik cazibe merkezi olan yakındaki Blue Lagoon jeotermal kaplıcası, tesislerini tahliye ettiğini söyledi.

Patlama, Aralık ayından bu yana yarımadada meydana gelen beşinci patlama oldu.

Meteoroloji ofisi Çarşamba günkü patlamadan önce “yoğun deprem aktivitesi” kaydetti.

Ayrıca yarımadadaki yaklaşık 30 bin elektrik ve su sağlayan bir enerji santralinin bulunduğu Svartsengi'nin altındaki magma odasında 20 milyon metreküp erimiş kaya biriktiğini bildirdi.

Svartsengi santrali tahliye edildi ve Aralık ayında bölgede meydana gelen ilk patlamadan bu yana büyük ölçüde uzaktan çalıştırıldı. Santrali korumak için bariyerler inşa edildi.

Grindavík'in 4 binsakininin çoğu, Aralık ayından Mart ayına kadar meydana gelen patlamalardan önce Kasım ayında kalıcı olarak tahliye edildi.

Ocak ayındaki patlama sırasında Grindavík sokaklarına akan lavlar üç evi yuttu. Ancak birkaç bölge sakini lav akıntısı riski daha az olan mahallelerde yaşamak üzere geri dönmüştü.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.