İYİ Partili Zorlu’dan sığınmacı sorununa dair kanun teklifi

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, sığınmacı probleminin çözümüne ilişkin kanun teklifi verdi.

İYİ Partili Zorlu’dan sığınmacı sorununa dair kanun teklifi
Yayınlama: 02.07.2024
3
A+
A-

Kayseri'deki sığınmacı gerilimi ardından Suriye'de yaşananlara değinen Zorlu, “Bunlar birbirine yansıyan sebep – sonuç ilişkileridir.” değerlendirmesini yaptı.

Kayseri'de yaşananlar çerçevesinde 3 önemli sebebin kamuoyu tarafından bilinmesi gerektiğini kaydeden Zorlu, “İlki, 13 yıldır uzayan ve bir türlü son verilememiş geçici korumanın, misafirperverliğimizin bir son bulması gerektiğidir. Bununla ilişkili ikinci olarak, vatandaşlarımızın ve devletimizin bu yükü kaldıramıyor olmasıdır. Üçüncüsü de, bu olayları eleştirenlerin ve tepki gösterenlerin, bir takım yaftalamalarla baskı altına alınması girişimidir.” şeklinde konuştu.

Terörle mücadele konusunda ise devletin yanında olduklarını vurgulayan Zorlu, “Buradaki 3 önemli harekat ve orada kurulan sistemin devamının gerekli olduğu kanaatini taşımakla birlikte, sığınmacıların geri dönüşü için artık bu sahadaki yönetimsel kapasitenin tıkandığını görmekteyiz.” ifadesini kullandı.

Suriye'de, Türk bayrağına yönelik saldırıya değinen Zorlu, “Bizim bayrağımız dolar yeşili değil, kan kırmızısıdır.” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yeniden görüşebileceklerine yönelik açıklaması için “Olumlu buldum” değerlendirmesi yapan Zorlu, “Lider düzeyinde bu konuda resmi başvuruyu yapmış ilk siyasi partiyiz. Dışişleri Bakanlığı'na bu konuda resmi olarak başvurmuş ve devletimiz yetki verirse bu görüşmeyi yapabileceğimizi kamuoyu ile paylaşmıştık” dedi. 

Zorlu, basın toplantısının sonunda kanun teklifinin maddelerini paylaştı.  Maddeler şu şekilde:

“Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma statüsünün verilip verilmeyeceğine Türkiye Büyük Millet Meclisi karar verecek. Geçici koruma süresi 1 yıldır ve 6’şar aylık sürelerle en fazla 2 yıl daha uzatılabilecek.  Süre bitiminden önce ulusal güvenlik ve kamu düzeni gerekçesiyle uluslararası normlara uygun olarak geçici koruma statüsü verilenlerin geçici koruma statüsü kaldırılabilecek.  Geçici koruma süresinin sona ermesi veya geçici koruma statüsünün kaldırılması halinde yabancıların ülkelerine veya ülkelerinin güvenli yerlerine ya da güvenli üçüncü ülkelere yerleştirilmelerine Türkiye Büyük Millet Meclisi karar verecek.  Geçici koruma statüsü verilenler Türkiye’ye giriş yaptıkları sınır ilde barındırılacak.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.