Ünlü borsacıdan uyarı: İflaslar yaklaşıyor

21 yıl Morgan Stanley’nin ABD baş stratejistliğini yapan ünlü borsa uzmanı Byron Wien, ABD ekonomisinde hangi yöne baksa uyarı işaretleri gördüğünü söyledi

Ünlü borsacıdan uyarı: İflaslar yaklaşıyor
Yayınlama: 27.09.2023
18
A+
A-

Wall Street’in önde gelen stratejistlerinden Byron Wien hisse senetleri, gayrimenkul, bankalar ve daha kapsamlı olarak ABD ekonomisinin tamamının uyarı işaretleri verdiğini söyledi.

Insider’ın haberine göre özel servet yönetimi firması Blackstone’un Başkan Yardımcısı Wien, “Baktığım her şey önümüzde zorlu günler olduğunu bana düşündürüyor. Ve eğer bu konuda haklıysam, piyasalar da tehlikelidir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 21 yıl boyunca Morgan Stanley’nin ABD baş stratejistliğini yapan Wien, önümüzdeki yıl için ekonominin dört bir yanında kötü sürprizler beklediğini söyledi. Yatırım araştırmaları firması Rosenberg Research’ün podcast programında konuşan Wien, kıdemli ekonomist David Rosenberg’e endişelendiği konuların bir listesini çıkardı.

Ünlü borsa uzmanı faiz oranlarının keskin bir şekilde yükseldiği bir dönemde hisse senetlerinin tahvillerden daha iyi performans göstermesine dikkat çekti. Wien, Tesla ve Nvidia da dahil olmak üzere bir avuç hisse senedinin bu yılki borsa getirilerinin çoğunsan sorumlu olduğu gerçeğine de işaret etti.

Kıdemli baş stratejist yavaşlayan istihdam büyümesine, Avrupa ve Çin ekonomilerinin zayıflamasının ardından ABD ihracatı için daha az talep olacağı öngörüsünü paylaştı. Wien’e göre ABD’nin faiz ödemeleri bile rekor seviyelere ulaşan kamu borcunun kontrol altına alınması için de Amerikan hükümeti vergileri artırmak ve ekonomiden ve borsalardan likidite çekmek zorunda kalacak.

Dahası, inatla yüksek seviyelerde kalan enflasyon, yükselen enerji fiyatları, konut piyasasındaki faaliyetleri boğan yüksek mortgage faizleri, azalan tüketici tasarrufları ve ekim ayında öğrenci kredisi geri ödemelerinin yeniden başlaması ABD için diğer ciddi tehditler arasında yer alıyor.

Hisse senetleri tarafında ise Wien gelecek yıl hisse değerleme katlarında daralmaların ve hayal kırıklığı yaratacak bilançoların borsaları vuracağını öngörüyor. Borsa uzmanı S&P 500 Endeksi’nin şu anki seviyesinden %10 ila %20 arasında düşeceğini tahmin ediyor.

Blackstone yöneticisi ayrıca ticari gayrimenkul ve bankacılık sektörü için de uyarılarda bulundu. Wien uzaktan çalışma ve e-ticaret alanındaki patlamanın mülk değerlerini düşürdüğünü ve daha yüksek faiz oranlarının bankaları kredi vermekten caydıracak ve ekonomik büyümeyi baskılayacak derecede kredi temerrütlerinde bir artışa neden olabileceğini söyledi.

Wien, “Aslına bakılırsa çok fazla temerrüt olacağından endişeleniyorum. Büyük para merkezi bankalara meydan okunacak ve bölgesel bankalar daha fazla sorunla karşılaşacak. Bu durum finansal sistem üzerinde bir baskı yaratacak. Dolayısıyla bu ciddi bir problem” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı ayrıca bir resesyonun gelecek yılın sonlarında ortaya çıkabileceğinin altını çizdi ve yatırımcılar bu riski fiyatlamaya başladığında piyasanın muhtemelen zayıflayacağı konusunda uyardı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyon %2 hedef oranına ulaşmadan faizleri düşürme ihtimalinin düşük olduğunu belirten Wien, FED’in birkaç kez daha faiz artırımı yapması gerekebileceği konusunda uyardı.

Wien, “Hâlâ önümüzde daha fazla sıkılaştırmanın olabileceğinden endişeleniyorum. Bir resesyona gittiğimizden ve enflasyonun üstesinden gelinememesinden endişeliyim” dedi.

Kıdemli borsa stratejisti önde gelen ekonomik göstergelerin borsalardaki son düşüşlerin, bankaların azalan likiditenin ve mortgage faizlerindeki artışın resesyondan endişe duymasının en büyük üç nedeni olarak işaret etti.

Wien’in önümüzdeki on yıl için öngörüleri de pek parlak değil. Kıdemli baş stratejist gelecek 10 yıl içinde çok düşük bir ekonomik büyüme beklediğini, hisse senetlerininse değerleme katlarına göre değil sadece bilanço büyümesine göre yükseleceğini söyledi.

Deneyimli borsa stratejisti yatırımcılara bir para piyasası fonu veya 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri aracılığıyla %5’lik getirilerde paralarını kilitlemelerini ve güvenli bir yol tercih etmelerini önerdi. Wien yalnızca ticaret zemini iyileştiğinde hisse senetleri için boğa piyasasına dönmeyi tavsiye ediyor. Borsa uzmanı emtiaları, fosil yakıtları ve bazı gelişmekte olan piyasalardaki iyi yatırımları ise bu denklemin dışında tutuyor.

Abd, borsa, EKONOMİ Haberleri, yatırım
EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.