İsrailli bakanlar UCM’nin tutuklama kararı çağrısını “skandal” olarak niteledi

Stockholm, 20 Mayıs (Hibya) – İsrailli bakanlar, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) tutuklama kararı çağrısını ‘skandal’ ve “7 Ekim kurbanlarına saldırı ile eşdeğer” olarak niteleyerek kınadı.

İsrailli bakanlar UCM’nin tutuklama kararı çağrısını “skandal” olarak niteledi
Yayınlama: 20.05.2024
2
A+
A-

İsrail hükümetinin üst düzey isimleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) başsavcısının, aralarında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın da bulunduğu üst düzey Hamas ve İsrailli yetkililer hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarılmasını talep ettiğini açıklamasına öfkeyle tepki gösterdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz bu hamlenin “skandal” olduğunu ve 7 Ekim kurbanlarına saldırmakla eşdeğer olduğunu söyledi. Katz, UCM'nin hamlesine karşı koymak için özel bir savaş odası açtığını ve dünyadaki hiçbir gücün İsrail'in Gazze'deki rehinelerini geri getirmesini ve Hamas'ı devirmesini engelleyemeyeceğini söyledi.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, kararın “bu siyasi ve antisemit mahkemenin yıkılmasında son çivi” olacağını söyledi ve “[Netanyahu ve Gallant için] tutuklama emri hepimiz için tutuklama emridir” dedi.

Kısa bir süre önce partisini İsrail koalisyon hükümetinden çekmekle tehdit eden Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ise “Kendisini alçak terörden korumaya kararlı demokratik bir ülkenin liderleri ile kana susamış bir terör örgütünün (Hamas) liderleri arasında paralellik kurmak adaletin derin bir çarpıtması ve bariz bir ahlaki iflastır” dedi.

Netanyahu ve Gallant imha, savaş yöntemi olarak açlığa neden olma, insani yardım malzemelerinin engellenmesi ve kasıtlı olarak sivilleri hedef almakla suçlanıyor.

Gazze'deki Hamas liderliğindeki sağlık otoritesi, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri harekâtında ölen Filistinlilerin sayısının 35,500'den fazla olduğunu söylerken, İsrail kara harekâtının başlamasından bu yana 282 askerini kaybettiğini açıkladı. Gazetecilerin çatışma sırasında verilen kayıp rakamlarını bağımsız olarak doğrulaması mümkün olmadı.

Yardım kuruluşları, İsrail'in hava bombardımanı nedeniyle yüz binlerce insanın yerinden edildiği ve kötü sağlık koşullarına sahip derme çatma çadır barınaklarda yaşamak zorunda kaldığı bölgede gıda sıkıntısı yaşandığını bildiriyor.

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhuri de kararı kınayarak, kararın “kurban ile celladı eşitlediğini” ve İsrail'i Gazze'deki “imha savaşını” sürdürmeye teşvik ettiğini söyledi. Filistin Kurtuluş Örgütü'nden (FKÖ) Wasel Abu Youssef ise kimin kurban olduğu konusunda bir kafa karışıklığı olduğunu belirterek “Filistin halkının kendini savunma hakkı vardır. UCM'nin Gazze Şeridi'nde soykırım suçu işleyen İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarması gerekmektedir.”

Hamas liderleri ve yetkilileri Yahya Sinwar, Mohammed Deif ve İsmail Haniyeh imha, cinayet, rehin alma, tecavüz, cinsel saldırı ve işkence suçlarından arananlar arasında gösterildi.

Hamas ve Gazze'deki diğer grupların, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlenen sürpriz saldırı sırasında ele geçirilen ve kaçırılan yaklaşık 250 rehineden 129'unu halen ellerinde tuttuklarına inanılıyor. İsrailli yetkililer 7 Ekim saldırısında ölenlerin sayısını yaklaşık 1,140 olarak veriyor.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.