İsrail’de onbinler Netanyahu’yu protesto etti

Stockholm, 23 Haziran (Hibya) – İsrail’de onbinlerce kişi Tel Aviv sokaklarını doldurarak Hamas’ın elindeki rehine Naama Levy’nin 20. doğum gününü kutladı, Netanyahu’yu protesto etti.

İsrail’de onbinler Netanyahu’yu protesto etti
Yayınlama: 23.06.2024
3
A+
A-

Cumartesi gecesi onlarca bölgede on binlerce İsrailli hükümet karşıtı protestolara katılarak yeni seçimler ve Gazze'de tutulan rehinelerin iadesini talep etti. Tel Aviv'de polislerle yaşanan şiddetli çatışmalarda 3 kişi tutuklandı.

Protestocular, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyini işgal ederek bin 200 kişiyi öldürmesi ve 251 kişiyi rehin almasıyla başlayan savaşta hükümetin tutumuna karşı aylardır her Cumartesi gecesi sokaklara dökülüyor.

Tel Aviv'in Kaplan Caddesi'nde, İsrail'in en tanınmış yazarlarından biri olan ve 2018 İsrail Edebiyat Ödülü'nü kazanan David Grossman, protestoculara okuduğu şiirde İsraillileri sokakları gösterilerle doldurmaya ve ülkeleri için savaşmaya çağırdı.

“Uğruna savaşılacak biri ve bir şey var. Hayattan bir daha asla alamayacağımız bir armağan için… Şimdi ayağa kalkma, yaşama zamanı. Halk olmak ya da olmamak. İnsan olmak ya da olmamak… Her şey pamuk ipliğine bağlı” sözlerini okudu.

Kaplan Sokağı'ndaki bir diğer konuşmacı olan eski Shin Bet şefi Yuval Diskin, Başbakan Benjamin Netanyahu'yu “devlet tarihindeki en kötü ve en başarısız başbakan” olarak nitelendirdi.

Shin Bet istihbarat teşkilatını 2005'ten 2011'e kadar yöneten Diskin, mümkün olan en kısa sürede seçimlere gidilmesi çağrısı yaptı:

“Haftalar boyunca protestolara katılma taleplerini reddettim. İçimden bir ses henüz zamanın gelmediğini, belki de savaş sırasında hükümet değiştirmenin doğru olmadığını ve en önemli şeyin birlik olduğunu söylüyordu.”

Shin Bet, “Ancak kendimi her gün hükümetin işe yaramazlığına, savaşın başarısız yönetimine, 'tam zafer' yalanına, sorumluluktan tamamen kaçmasına, ABD ile stratejik ilişkilerimizin yok edilmesine ve belki de en önemlisi, Gazze'de Hamas'ın esaretinde çürümeye devam eden kaçırılmış kardeşlerimizi geri getirmek için her fırsatı kaçırmasına hayret ederken buluyorum” diye konuştu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.