İsrail savaşta Lübnan sınırı yakınlarında yaşayanların geri dönüşünü de hedefliyor

Stockholm, 17 Eylül (Hibya) – The Guardian’ın haberine göre Başbakan Benjamin Netanyahu, İsrail’in savaş hedeflerini Lübnan’daki İran destekli Hizbullah’ın saldırıları nedeniyle tahliye edilen kuzey sakinlerinin geri dönüşünü de kapsayacak şekilde genişleteceğini söyledi.

İsrail savaşta Lübnan sınırı yakınlarında yaşayanların geri dönüşünü de hedefliyor
Yayınlama: 17.09.2024
1
A+
A-

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada kararın güvenlik kabinesinin gece yaptığı toplantıda onaylandığı belirtildi. Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze'de savaşı başlatan saldırısından bu yana İsrail güçleri Hizbullah ile neredeyse her gün karşılıklı saldırılar düzenliyor.

Kuzey sınırı boyunca roket ateşi nedeniyle ağır hasar gören kasabalardan tahliye edilen on binlerce İsrailli henüz geri dönmedi.

Pazartesi günü erken saatlerde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Hizbullah'ın Hamas'a ‘bağlanmaya’ devam etmesi ve çatışmayı sona erdirmeyi reddetmesi nedeniyle bir anlaşma olasılığının tükendiğini” söyledi. ''Bu nedenle İsrail'in kuzeyindeki toplulukların evlerine dönmelerini sağlamanın tek yolu askeri harekât olacaktır.” dedi.

Hizbullah yetkilileri geçmişte Gazze'de ateşkes sağlanması halinde örgütün geri çekileceğini söylerken, İsrail militanların Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde kalmasına izin veremeyeceğini ısrarla vurguluyor.

Şiddet olayları Lübnan'da çoğu savaşçı olmak üzere yüzlerce, İsrail tarafında ise onlarca sivil ve askerin ölümüne neden oldu. Çatışmalar her iki tarafta da on binlerce insanı evlerini terk etmek zorunda bıraktı.

Savunma bakanlığından yapılan açıklamada Gallant'ın Pazartesi günü ABD'nin ziyaretçi elçisi Amos Hochstein ile bir araya gelerek Hizbullah'a karşı yürütülen askeri operasyonları ve sınır ötesi saldırılar nedeniyle yerlerinden olan İsraillilerin durumunu görüştüğü belirtildi. Günün erken saatlerinde savunma bakanı ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile görüştü ve çatışmayı sona erdirecek bir anlaşma için zamanın “tükenmekte” olduğunu söyledi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.