İskandinav ülkeleri Finlandiya’ya askeri sevkiyatı kolaylaştırmak için yatırım yapacak

Stockholm, 21 Haziran (Hibya) – Rusya’nın artan hazırlığı ve Kuzey Kutbu’nun uluslararası önemi, Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın Norveç kıyılarından Finlandiya’ya askeri sevkiyatı kolaylaştırmak için yatırım yapma konusunda anlaştı.

İskandinav ülkeleri Finlandiya’ya askeri sevkiyatı kolaylaştırmak için yatırım yapacak
Yayınlama: 21.06.2024
0
A+
A-

Norveç, İsveç ve Finlandiya, Kuzey Kutbu'nda askeri taşımacılık için özel bir güzergah sağlamak üzere güçlerini birleştirdi. Söz konusu rota, askeri teçhizat ve personelin Finlandiya'ya taşınabilmesi için tasarlanmıştır. Bunun nedeni bölgede Rusya'ya karşı artan gerginlik.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada bu kararı bölge için önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Artık personel ve askeri teçhizatın Norveç'teki limanlardan İsveç üzerinden Finlandiya'ya hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşması garanti altına alınmış olacak.

Bu, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının ardından alınan güvenlik önlemlerinden biridir. Bu ülkeler NATO'ya katılana kadar onlarca yıl askeri açıdan tarafsız kalmışlardı. Finlandiya geçen yıl Nisan ayında, İsveç ise geçen Mart ayında NATO'ya hatıldı.

Ülkelerin NATO'ya girişinden bu yana Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki hazırlığı arttı. Ayrıca buz tabakasının çekilmesiyle birlikte önemli nakliye yolları açıldığından ve bölgedeki doğal kaynaklara erişim arttığından Kuzey Kutbu'nun uluslararası bağlamdaki önemi de arttı.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.