İrlanda yerel ve Avrupa seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gidiyor

Dublin, 7 Haziran (Hibya) – Hollanda’nın ardından bugün de İrlanda yerel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gidiyor.

İrlanda yerel ve Avrupa seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gidiyor
Yayınlama: 07.06.2024
0
A+
A-

Anketler seçmenlerin neredeyse üçte ikisinin göç konusunda daha sıkı kontroller istediğini gösterirken oy pusulasında rekor sayıda aşırı sağcı aday var.

İrlanda'da seçmenler, konut sıkıntısı ile göçmen ve mültecilere yönelik tepkilerin damgasını vurduğu yerel ve Avrupa seçimlerinde sandık başına gidiyor.

Yerel meclisler ve Avrupa Parlamentosu için rekor sayıda aşırı sağcı aday oy pusulasında yer alıyor ancak birçoğunun seçilip Avrupa genelinde beklenen aşırı sağcı yükselişe katılıp katılmayacağı belirsiz.

İktidardaki koalisyon partileri, göçmenlere ve sığınmacılara karşı söylemlerini ve önlemlerini sertleştirerek tehdidi azaltmaya çalıştı. Aşırı sağ da oylarını bölecek adayların çoğalmasıyla umutlarını azalttı.

İrlanda ekonomisi tam istihdama yakın ve bu yılın ilk üç ayında büyümeye geri döndü, ancak kiralanacak ve satın alınacak uygun fiyatlı ev ve daire sıkıntısı evsizliği ve sosyal sorunları arttırarak halkın tepki göstermesine neden oldu.

Kriz, planlama ve inşaat darboğazlarından ve artan nüfustan kaynaklanıyor ancak kışkırtıcılar suçu sığınma merkezlerini ve otelleri dolduran ve Dublin'in merkezinde çadır kuran Ukraynalı ve diğer mültecilere atmaya çalıştılar. Gösteriler, kundaklama saldırıları ve bir isyan yaşandı.

Göçmen karşıtı düzinelerce aday bağımsız olarak ya da seçilmiş temsilcileri olmayan mikro partilerin üyeleri olarak yarışıyor. Bazıları “AB göç anlaşmasına karşı çıkmayı” ve “İrlanda kültürünü korumayı” vaat ediyor. Diğerleri ise, herhangi bir kanıt olmaksızın, İrlandalıların yerine yeni bir “plantasyon” kurulacağı uyarısında bulunuyor.

Anketler seçmenlerin neredeyse üçte ikisinin göç konusunda daha sıkı kontroller istediğini gösterirken, merkez sağ hükümet yeni gelenleri caydırmak için refah desteğini azalttı, yaptırımları genişletti ve kampları kaldırdı.

Bu durum Yeşiller ve Fianna Fáil'e verilen desteğin dengelenmesine yardımcı olmuş ve başbakan Simon Harris'in liderliğindeki koalisyonun üçüncü partisi Fine Gael'i güçlendirmiş görünüyor.

Anketlere göre seçmenlerin göç konusundaki hayal kırıklığı, iktidarda olmasa da ana muhalefet partisi Sinn Féin'i vurmuş durumda. Hükümete yönelik sol popülist eleştirileri 2022'de %33'lük bir desteğe ulaşmasını sağlamıştı ancak göç konusundaki yumuşama algısı bu oranın %22'ye düşmesine neden oldu ve gelecek yıl Mart ayında yapılacak genel seçimlerden sonra bir sonraki hükümete liderlik etme umutlarına soru işareti getirdi.

Ancak Sinn Féin'in meclis üyelerinin yarısını kaybettiği ve sadece bir Avrupa sandalyesi kazandığı 2019'daki felaket seçimleri, partinin bu seçimlerde sandalye kazanmasının neredeyse kesin olduğu kadar düşük bir tabandan mücadele ettiği anlamına geliyor. Partinin lideri Mary Lou McDonald, “Her yerel seçim bölgesinde yarışıyoruz. Tam anlamıyla en büyük parti olmamızı istiyorum.”

Sandıklar sabah 7'de açılacak ve akşam 10'da kapanacak. İrlanda, 720 sandalyeli meclisin yüzde 2'sine tekabül eden 14 milletvekilini Avrupa'ya gönderecek. Seçmenler ayrıca 31 yerel yönetim otoritesindeki 949 şehir ve ilçe konseyi sandalyesini dolduracak ve Limerick için bir belediye başkanı seçecek.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.