İran’da reformistlerle muhafazakârları karşı karşıya getiren seçimler Cuma günü

İstanbul, 2 Temmuz (Hibya) – İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri, adaylardan hiçbirinin oyların çoğunluğunu alamamasının ardından, bir muhafazakâr ile reform yanlısı bir aday arasında Cuma günü yapılacak ikinci tura kaldı.

İran’da reformistlerle muhafazakârları karşı karşıya getiren seçimler Cuma günü
Yayınlama: 02.07.2024
1
A+
A-

Washington Post'un haberine göre, reformcu aday Mesud Pezeşkiyan birinci olurken, onu muhafazakârlar arasındaki desteği üçüncü sıradaki aday Meclis Başkanı Muhammed Bagher Galibaf ile bölünen eski nükleer başmüzakereci Said Celili takip etti.

Cuma günkü seçimin resmi rakamları, ekonomik kriz ve kötüleşen siyasi baskının halkın yaygın ilgisizliğini beslemesi nedeniyle seçime katılımın sadece yüzde 40 gibi tarihi düşük bir oranda gerçekleştiğini gösterdi.

Erken cumhurbaşkanlığı seçimi, geçen ay sert bir muhafazakâr olan Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yapılmıştı. İran'ın seçim yasasına göre herhangi bir adayın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabilmesi için oyların en az yüzde 50'sini alması gerekiyor. İkinci tur 5 Temmuz'da yapılacak.

Bazı İranlılar, Pezeşkiyan'ın ikinci tura kalmasının reform yanlısı seçmenleri oy kullanmaları için harekete geçirebileceğini düşünürken, bazıları da Pezeşkiyan'ın anlamlı bir değişim getirebileceğinden emin olmadıkları için umut ve beklenti içine girdiler.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.