İran’da Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı reddedildi

Stockholm, 9 Haziran (Hibya) – İran’da Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı reddetilirken, 2003’te öğrencilerin üzerine ateş açılması emrini veren Mohammad Bagher Ghalibaf ve beş kişinin cumhurbaşkanlığı adaylığı İran Muhafız Konseyi tarafından onaylandı.

İran’da Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı reddedildi
Yayınlama: 09.06.2024
0
A+
A-

İran Muhafızlar Konseyi, Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ve yedi kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından ülkenin sertlik yanlısı meclis başkanı ve diğer beş kişinin 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmalarını onayladı.

Konsey, 2009'da tartışmalı bir şekilde yeniden seçilmesini takip eden baskılarla tanınan ateşli bir popülist olan eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın aday olmasını yine yasakladı.

Konseyin kararı, bir zamanlar 85 yaşındaki dini liderin olası halefi olarak gösterilen Ayetullah Ali Hamaney'in sertlik yanlısı koruması Raisi'nin yerine geçecek isim için iki hafta sürecek kısa bir kampanyanın başlangıcını temsil ediyor.

Nihai olarak Hamaney tarafından denetlenen din adamları ve hukukçulardan oluşan bir panel olan Muhafız Konseyi tarafından onaylanan adayların seçimi, İran'ın Şii teokrasisinin, rekor düzeyde düşük katılımın olduğu son oylamaların ardından ve ülkenin hızla ilerleyen nükleer programı ve İsrail-Filistin İslami Hareketi savaşı nedeniyle tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde seçimi kolaylaştırmayı umduğunu gösteriyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.