İngiltere üniversiteleri vize belirsizliği nedeniyle uluslararası öğrencilerini kaybediyor

Londra, 13 Mayıs (Hibya) – Birleşik Krallık üniversiteleri, öğrenci vizelerine daha fazla kısıtlama getirilmesinin İngiltere’nin yaratıcı endüstrileri için hayati önem taşıyan yetenek akışını baltalayacağı uyarılarının ortasında, İngiltere’ye gelmek için başvuran uluslararası öğrencilerde ciddi bir düşüş olduğunu bildirdi.

İngiltere üniversiteleri vize belirsizliği nedeniyle uluslararası öğrencilerini kaybediyor
Yayınlama: 13.05.2024
0
A+
A-

Üniversite ve sektör liderleri, uluslararası mezunların Birleşik Krallık'ta üç yıla kadar çalışmasına olanak tanıyan mezun vizesi hakkının, Göç Danışma Komitesi (MAC) tarafından Salı günü hükümete sunulacak bir raporun bulgularına bağlı olarak kaldırılabileceğinden ya da kısıtlanabileceğinden endişe ediyor.

Yaratıcı endüstrileri temsil eden Creative UK, uluslararası öğrencilerin mezun olduktan sonra Birleşik Krallık'ta kalma ve çalışma imkanının kaldırılmasının, burada eğitim almak için güçlü bir caydırıcı unsur olacağını ve yılda 108 milyar sterlin değerinde bir sektöre zarar vereceğini söyledi.

Birleşik Krallık üniversitelerinde yapılan bir ankete göre, bu yılın başlarında uluslararası öğrencilere getirilen kısıtlamalar, yurtdışından başvuran öğrencilerde şimdiden bir düşüşe neden oldu ve mezun vizesinin akıbeti konusundaki belirsizlik, daha fazla düşüşe yol açacağından endişe ediliyor.

İngiliz Üniversiteleri Uluslararası İrtibat Derneği tarafından 75 kurumda yapılan anket, her 10 kurumdan dokuzunun gelecek akademik yıl için daha az uluslararası başvuru yaptığını ve geçen yıla kıyasla lisansüstü eğitim için yapılan toplam başvurularda yüzde 27'lik bir düşüş olduğunu ortaya koydu.

Creative UK ve rektör yardımcılarını temsil eden Universities UK'in ortak mektubunda, uluslararası mezunların, Birleşik Krallık'ın havacılık, yaşam bilimleri ve otomotiv endüstrilerinin toplamından daha önemli olan yaratıcı endüstrilerin ayrılmaz bir parçası olduğu belirtilerek, hükümetten lisansüstü vize yolunu kaldırma veya kısıtlama planlarını reddetmesi istendi.

Mektupta, “Vize ücretlerine ve maaş eşiklerine yapılan yeni zamların ardından, mezun vizesi, yetenekli mezunların Birleşik Krallık'ta kalmalarını ve büyüyen yaratıcı endüstrilerimize katkıda bulunmalarını sağlayan az sayıdaki yoldan birini temsil ediyor. İster Cordwainers'da sanatını geliştiren genç bir Jimmy Choo, ister London College of Fashion'da eğitim gören dünyaca ünlü DJ Peggy Gou olsun, üniversitelerimizin dünyanın dört bir yanından en iyi yaratıcı yetenekleri çekmede oynadığı rol, kurumlarımızın yumuşak güç etkisini göstermektedir.” denildi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.