İnfo Yatırım: Piyasalar gözünü Powell’a çevirdi

İstanbul, 23 Ağustos (Hibya) – İnfo Yatırım, piyasaların verilen mesajlardan sonra gözünü Fed Başkanı Powell’a çevirdiğini bildirdi.

İnfo Yatırım: Piyasalar gözünü Powell’a çevirdi
Yayınlama: 23.08.2024
1
A+
A-

İnfo Yatırım’ın raporunda çarşamba günü Fed'in Temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantısına ilişkin tutanakların yayımlandığı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Fed tutanaklarında, katılımcıların çoğunluğunun veriler uygun olursa gelecek toplantıda gevşemenin uygun olabileceğini ifade ettiği belirtildi. Piyasalar, verilen mesajlardan sonra gözünü Fed Başkanı Powell'a çevirdi.

“5 Ağustos tarihinde piyasalardaki sert geri çekilmenin en önemli sebepleri arasında, ABD'nin resesyondan uzaklaşamadığı durumunun tekrardan gündeme gelmesi vardı. Çünkü ABD'deki makro verilerin olumsuz yönde gelmesi resesyon endişelerini tetiklemiş, Fed'in de faiz indirimi beklentileri soru işaretleri ile dolmuştu. Ardından gerek işsizlik maaşı başvurularının gerekse de enflasyonun yıllık bazda gerilemesi piyasalardaki risk iştahını artırırken, artan risk iştahının sebebi ise faiz indirimine Eylül'de başlanmasına kesin gözüyle bakılmasıydı.

“Fed tutanakları Eylül indirimi sinyalini vermişken Fed Başkanı Powell'dan da piyasalar güvercin açıklamalar bekliyor. Eylül'e piyasalar indirim için kesin gözüyle bakarken ikinci ya da üçüncü faiz indirimi olacak mı sorusunun cevabı Powell'ın açıklamalarının içinde aranacak. Anketlerde Eylül ayı için indirim %100, Kasım ve Aralık içinse yüksek dereceli oranlarda seyrediyor.

Euro / dolar paritesi yükseliyor

“Euro / dolar paritesi Ocak ayından sonra ilk kez 1,11 seviyesini gördü. Fed'in faiz indirimi sinyallerini fazlasıyla vermesi ile dolara olan talep azalırken, euro / dolar paritesi de yükseliyor. Parite'nin yükselmesi yurt içi açısından da oldukça önemli. Çünkü dolarla alıp euroyla ihracat yapmamız kaynaklı olarak ihracat tarafında canlanma görebiliriz. Diğer taraftan ekonomi yönetiminin verdiği mesajlar büyümenin iç talep değil ihracat odaklı strateji ile olması yönünde. Alınan tedbirlere bakıldığında kredi muslukları, kapalı kalmaya devam edecek görünüyor.

“Yapılan yurt dışı anlaşmalar ile birlikte Türkiye’nin ihracatında önemli yeri olan AB’deki faiz indirim döngüsüne girmeye başlaması, ihracat odaklı stratejiye ilişkin haber akışlarını daha da fazla görebileceğimiz anlamına geliyor. Daha önce Kasım ayına ilişkin TCMB politika faiz kararı ardından faiz artışı ile birlikte otomatik yükselen reeskont kredilere de sınırlama getirilerek ihracatı desteklemek adına yeni adımlar atılmıştı. Avrupa’da büyüme odaklı strateji kapsamında resesyon endişelerinin azalmasıyla ihracatın artması beklentileri ve euro / dolar paritesinin seyri ile ihracat daha fazla konuşulabilir.

BİST100'de yön arayışı

“Global'deki resesyon endişeleri ile başlayan geri çekilme durumu bilançoların da beklentileri karşılamaması ile sürüyor. BİST100'de sağlıklı yukarı yönlü hareketler için 10.200 – 10.400 arasındaki gap'in kapanması gerektiğini düşünüyoruz. 10.200 seviyesine kadar gelen yukarı yönlü hareketlerin tepki alımları olduğu kanaatindeyiz.”

İnfo Yatırım: Piyasalar gözünü Powell’a çevirdi


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.