İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İstanbul, 4 Ekim (Hibya) – İnfo Yatırım, BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.

İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz
Yayınlama: 04.10.2024
0
A+
A-

İnfo Yatırım’ın raporunda BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında sunum gerçekleştirdi. Karahan, gözettikleri iki ana koşulun aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi ve enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması olduğunu belirterek “Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz” dedi.

“Eylül ayında TÜFE, yaklaşık %2,2 olan konsensüs beklentilerin üstünde %2,97 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Ağustos ayındaki %51,97 seviyesinden Eylül ayında %49,38 seviyesine geriledi. Bizim beklentimiz aylık bazda %2, yıllık bazda ise %47,98 artış yönündeydi. Eylül ayında okulların açılmaya başlaması ile ön hazırlık süreci kapsamında fiyat artışları, konut ve gıda fiyatlarındaki kısmi artışlar enflasyonun aylık bazda %3’e yakın gelmesine neden oldu.

“Gıda enflasyonu yıllık bazda %44,8 seviyesinden %43,72 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %51,56 seviyesinden %49,10 seviyesine geriledi. Temmuz ve Ağustos aylarındaki baz etkisi ardından sıkılaşma adımlarının etkileri fiyatlamalarda görülmeye başlanırken, fiyatların artış hızı yavaşladı. Açıklanan enflasyon verileri sonrasında yabancı kuruluşlar, Türkiye’de faiz indirim beklentilerini ay bazında öteledikleri açıkladı.

“Enflasyon verilerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, geriye dönük fiyatlama davranışındaki katılığın, hizmet enflasyonunda düşüşün yavaş gerçekleşmesine neden olduğunu ancak yılın ikinci yarısında tek haneye ulaşılacağını söyledi. Haftalık yabancıların Hisse & DİBS işlemleri açıklandı.

“Yabancılar, geçtiğimiz hafta 206,2 milyon dolarlık hisse alırken, 443,9 milyon dolarlık DİBS sattı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 1,11 milyar dolar azalışla 171,17 milyar dolar oldu. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 2,02 milyar dolar azaldı. KKM de haftalık bazda 22,2 milyar TL düşüşle 1,51 trilyon TL oldu.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.