İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İstanbul, 20 Ağustos (Hibya) – İnfo Yatırım’ın analizine göre Ağustos ayına ilişkin açıklanacak faiz kararı kapsamında politika faizinde değişiklik olacağı düşünülmüyor.

İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz
Yayınlama: 20.08.2024
0
A+
A-

İnfo Yatırım, piyasa beklentisinin de politika faizinin yüzde 50'de sabit kalacağı yönünde tahmin yürüterek analizinde şu ifadelere yer verdi:

“BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü 232 puan yükselişle 10.054 seviyesinden tamamladı. Endeks gün içinde %2,7 volatilitede hareket etti. BİST100 endeksi altı işlem günü sonra 10.000 seviyesinin üstünde kapanış gerçekleştirdi. BİST100'de sağlıklı yukarı yönlü hareketler için 10.200 – 10.400 arasındaki gap'in kapanması gerektiğini düşünüyoruz. 10.200 seviyesine kadar gelen yukarı yönlü hareketlerin tepki alımları olduğu kanaatindeyiz.

TCMB faiz kararı, Jackson Hole Sempozyumu nedeniyle Perşembe gününden bugüne alındı. Ağustos ayına ilişkin açıklanacak faiz kararı kapsamında politika faizinde değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Piyasa beklentisi de politika faizinin %50'de sabit kalacağı yönünde.

PPK karar metninde ise enflasyon kontrol altına alınana kadar sıkı para politikası mesajının verilmesinin devam edileceğini ön görüyoruz. Ağustos ayında doğalgaza yapılan zam ve dün gelen köprü ücretleri zammının etkisi enflasyon tarafındaki tahminlerin az da olsa yukarı yönlü gitmesine sebebiyet verebilir. Ağustos ayı zamlarının etkilerini, TCMB Temmuz ayı karar metninde olduğu gibi vurgulayabilir. Ağustos ayında da baz etkisi kaynaklı geri çekilmesi beklenen enflasyon sonrası, tam anlamıyla dezenflasyon sürecinin başlaması durumu, Eylül ayındaki enflasyonla daha da şekillenebilir. Çünkü baz etkisi ardından politikaların seyrinin etkilerini Eylül ayı enflasyonunda göreceğimizi düşünüyoruz. Bu kapsamda Eylül ve sonrası için dezenflasyon sürecinin başlaması durumunda Kasım ayında faiz indirim döngüsüne girilebileceğini düşünüyoruz. Lakin yukarıda da belirttiğimiz gibi kısa vadede sıkı politikanın devam edeceğini ön görmekteyiz.

Geçtiğimiz haftalarda yapılan TCMB Enflasyon Raporu Toplantısı’nda Karahan, konuşmasına, sıkı para politikası duruşu sonucunda kredi büyümesinde belirgin bir yavaşlama yaşandığını ve yurt içi talebin ikinci çeyrekten itibaren azalmakta olduğunu vurgulayarak başlamıştı. 2024 – 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon beklentileri de değişmemişti.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.