İklim krizine ilişkin haberler yapan gazetecilerin neredeyse yarısı tehdit alıyor

Stockholm, 6 Haziran (Hibya) – İklim krizini dünya çapında haber yapan gazetecilerin neredeyse yarısı çalışmaları nedeniyle tehdit aldı. Çığır açan yeni araştırma, ankete katılanların yüzde11’inin fiziksel şiddete maruz kaldığını da bildiriyor.

İklim krizine ilişkin haberler yapan gazetecilerin neredeyse yarısı  tehdit alıyor
Yayınlama: 06.06.2024
0
A+
A-

102 ülkeden 740'tan fazla muhabir ve editörün katıldığı küresel bir anket, “bazen” veya “sık sık” tehdit edilenlerin yüzde 39'unun ağaç kesme ve madencilik gibi yasa dışı faaliyetlerle uğraşan kişiler tarafından hedef alındığını ortaya çıkardı. Bu arada yaklaşık yğzde 30'u yasal işlem tehdidiyle karşı karşıya kaldı; bu, şirketlerin ve hükümetlerin ifade özgürlüğünü susturmak için yargı sistemini kullanmalarına yönelik artan bir eğilimi yansıtıyor.

Internews'in Earth Journalism Network (EJN) ve Deakin Üniversitesi tarafından yapılan küresel araştırma, zamanımızın (varoluşsal olmasa da) tartışmasız en acil konularını haber yapan gazetecilerin karşılaştığı zorlukların türünün ilk incelemesi.

Gezegeni Korumak raporu, 31 ülkeden 74 gazeteciyle, küresel ısınma ve kontrolsüz kurumsal açgözlülüğün gezegeni felakete doğru ittiği bir dönemde aşırı hava koşullarını, plastik kirliliğini, su kıtlığını ve madenciliği rapor ederken daha iyi bir iş çıkarmak için ne gibi yardıma ihtiyaçları olduğuna dair derinlemesine röportajlar içeriyor.

Rekor kıran sıcaklıklar, fırtınalar, seller, kuraklık ve kontrol edilemeyen yangınlar, düşük gelirli topluluklar, yerli halklar ve beyaz olmayan insanların iklim etkilerine karşı en savunmasız olduğu dünya çapında artan yoğunlukla dikkat çekiyor. Deniz seviyesinin yükselmesi, buzulların erimesi, okyanusların asitlenmesi ve çölleşme gibi yavaş başlayan felaketler aynı zamanda zorunlu göçe, açlığa ve diğer insan sağlığı felaketlerine de yol açıyor.

Sorunların genişliğine ve büyüklüğüne rağmen, ankete katılan gazetecilerin yüzde 39'u, çoğunlukla “yasadışı faaliyetlerde bulunanlar” veya hükümetten gelecek tepki korkusu nedeniyle otosansür uyguladıklarını bildirdi. Sorun sadece bazı muhabir ve editörlerin potansiyel olarak önemli bilgileri izleyicilerinden hariç tutmak zorunda hissetmeleri değil; yüzde 62'si, bunun gerekli olduğu yönündeki yanlış inançla antropojenik (insan kaynaklı) denge için iklim değişikliği veya iklim bilimine şüpheyle yaklaşan kaynaklardan gelen ifadeleri de içerdiğini bildirdi.

Deakin Üniversitesi'nden baş araştırmacı Dr. Gabi Mocatta, “'Gezegeni haber yapma' işi dünyanın her yerindeki gazeteciler için çeşitli zorluklar yaratıyor ancak bu iş acil ve hayati önem taşıyor” dedi. “Bu çalışma, ilk kez, iklim değişikliği ve çevreye verilen zararların haberleştirilmesi konusunda gerçek anlamda küresel bilgiler sunuyor… Bu tür bilgiler, çağımızın en önemli hikayelerini anlatan gazetecilerin çalışmalarını desteklemek ve güçlendirmek açısından çok önemli.”

Anket aynı zamanda çevre ve iklim kriziyle ilgili haberler yapan haber merkezleri için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunu da ortaya çıkardı: Ankete katılanların yüzde 76'sı, yetersiz kaynakların haber kapsamını sınırladığını söyledi ve derinlemesine gazetecilik, yüz yüze eğitim ve çalıştaylar için daha fazla fon talep etti.

Birçoğu, genellikle belirli konulara bağlı olan kar amacı gütmeyen kuruluşların finansmanına güveniyor, ancak gazeteciler yerel olarak en alakalı iklim ve çevre konularını haber yapma özgürlüğünü tercih ediyor.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.