İBB’den İhsan Alyanak ve Prof. Dr. Aziz Sancar gemilerine ilişkin açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) İhsan Alyanak ve Prof. Dr. Aziz Sancar gemilerinin kiralama hizmeti dışında olduğunu bildirdi.

İBB’den İhsan Alyanak ve Prof. Dr. Aziz Sancar gemilerine ilişkin açıklama
Yayınlama: 20.06.2024
4
A+
A-

İZDENİZ filosundaki Prof. Dr. Aziz Sancar gemisinin Yunanistan’a kiralandığı ve bu gemiyle Midilli’deki kaçak mültecilerin Türkiye’ye getirileceği iddiası hakkında İZDENİZ Genel Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İzmir – Midilli Deniz Seferleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı iştiraki İzmir Deniz İşletmeleri A.Ş (İZDENİZ) tarafından, İzmir ile Ege adaları arasında deniz köprüsü oluşturmak, deniz turizmini canlandırmak amacı ile başlatılmıştır. Seferler, 2022 yılından itibaren de sektörde yer alan firmalarla işbirliği içinde düzenlenmektedir.

Seferler kapsamında bugüne kadar toplam 8 bin 606 bilet satılmış olup, bunlardan sadece 111’i Midilli – İzmir hattında bilet alan yabancı yolcudur.

2024 yılında Kapı Vizesi’nin adalarda uygulamaya açılması ile birlikte yolcu sayılarında ve taleplerde artış yaşanmıştır. Bu sebeple sefer sayısı artırılmış olup, yeni hatlar planlanmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sadece Midilli seferleri ile öncülük ettiği Uluslararası Hat Projesi, Türkiye genelinde tüm deniz ulaşım şirketlerine örnek olmuş ve birçok şirket Ege Adalarına çok sayıda İzmir çıkışlı turlar düzenlemeye başlamıştır.  

İzmir – Midilli seferleri kapsamında kullanılan 2 adet yüksek hızlı katamaran tipi yolcu gemisinin yanı sıra diğer 13 katamaran tipi yolcu gemimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi filosuna ait olup, körfez içi ulaşımda her gün hizmet vermeye devam etmektedir. Sadece 13 yolcu gemisi, İZDENİZ tarafından İç Körfez sınırları içerisinde ve İZDENİZ personeli ile birlikte 3. şahıslara özel etkinlikler için kiralanabilmektedir. Kiralama süreleri toplu taşımayı aksatmayacak şekilde günün belirli saatlerinde yapılmaktadır. Bu gemiler sertifikasyon ve teknik açıdan da yurt dışı seferleri yapmaya uygun değildir. Yetkilendirilmiş klas kuruluşu Türk Loydu tarafından sertifikasyonu ile belgelendirilmiş gemiler yurt dışı seferleri yapabilmektedir. Bu kapsamda T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İzmir Bölge Liman Başkanlığı ve Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yurt dışı seferleri yapmaya uygun görülen ve izinleri alınan gemi cinsi, yüksek hızlı hafif yolcu gemileri İhsan Alyanak ve Prof. Dr. Aziz Sancar gemileridir. Bu iki gemi kısa süreli de olsa kiralama hizmeti dışındadır. Körfez İçi Gemi Kiralama ve Uluslararası Gemi Kiralama farklı prosedürlere tabidir.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereği, 2016 yılında Midilli’nin MORİA Mülteci Kampı’ndan 131 göçmen, özel taşımacılık şirketleri tarafından Dikili’ye gönderilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu anlaşmanın tarafı değildir.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.