Her yerde risk on

Dün İngilterede yapılan seçimlerde oylamanın henüz çok sayıda sonucu açıklanmamışken, Keir Starmer’ın, merkez soldaki İşçi Partisi’nin parlamento seçimlerinde büyük bir çoğunluk elde etmesi ve 14 yıl süren çalkantılı Muhafazakar Parti iktidarına, Rishi Sunak’ın partisini ezerek son vermesi bekleniyor.

Her yerde risk on
Yayınlama: 05.07.2024
2
A+
A-

Dün İngilterede yapılan seçimlerde oylamanın henüz çok sayıda sonucu açıklanmamışken, Keir Starmer'ın, merkez soldaki İşçi Partisi'nin parlamento seçimlerinde büyük bir çoğunluk elde etmesi ve 14 yıl süren çalkantılı Muhafazakar Parti iktidarına, Rishi Sunak'ın partisini ezerek son vermesi bekleniyor. Henüz resmi sonuç açıklanmamasına rağmen merkez sol İşçi Partisi parlamentodaki 650 sandalyeden 326'sından fazlasını kazandığı ve çıkış anketlerine göre yaklaşık 410 sandalye kazanabilecek potansiyelde olduğu belirtiliyor. Starmer, global anlama da aşırı sağcı politikacıların başarı elde ettiği bir dönemde, Brexit'in yarattığı sorunları çözmek için Avrupa Birliği ile ilişkileri iyileştirme sözü verdi. Ancak, Brexit'e karşı çıkmasına rağmen, Avrupa Birliği'ne yeniden katılım söz konusu değil.

İkna edici zaferine rağmen anketler Starmer ve partisine yönelik pek fazla ilgi olmadığını gösteriyor ve kendisi ülkenin bir dizi zorlu zorlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde iktidara geliyor. İngiltere'nin vergi yükü, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye ulaşacak, net borç neredeyse yıllık ekonomik çıktıya eşit olacak, yaşam standartları düşecek ve kamu hizmetleri, özellikle de grevlerle boğuşan Ulusal Sağlık Hizmeti, sekteye uğrayacak. İşçi Partisi'nin amiral gemisi niteliğindeki yeşil harcama vaatleri gibi daha iddialı planlarından bazılarını geri çekmek zorunda kaldı ve “çalışan halk” için vergileri artırmayacağına söz verdi.

Yatırımcıların ABD'de Eylül ayındaki faiz indirimlerini değerlendirmesi ve iyimser havanın hakim olmasıyla Asya hisse senedi piyasaları bu sabah yeni zirvelere, diğer taraftan da Euro ise Fransa seçimleri öncesinde üç haftalık zirveye ulaştı. Japonya'nın Nikkei ve Topix, ikisi de rekor seviyelere yükseldi, MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi, Samsung'un ikinci çeyrek karında 15 kattan fazla artış tahmini Güney Kore'nin KOSPI'sin %0,2 artarak iki yıllık zirveye ulaşmasına yardımcı oldu. Singapur'un banka ve emlak ağırlıklı Straits Times endeksi %3'ün üzerinde artış göstererek iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yapay zeka talebinin Tayvan ve Güney Kore'deki çip üreticilerinin yükselişini yönlendirdiği, faiz oranı ayarlamalarının Singapur'un büyük bankalarının rekor kar elde etmesini sağlaması ve zayıf yen Japon hisseleri için olumlu bir etki yarattı.

FTSE vadeli işlemleri %0,3 yüksek açıldı ve S&P 500 vadeli işlemleri yeni bir rekor olduğunu ima edecek kadar hafif bir artış gösterdi.

Asya piyasalarında 2 yıllık ABD Hazine tahvili faizleri 1,3 baz puan artarak %4,71'e, 10 yıllık endeks faizleri ise 2 baz puan artarak %4,37'ye çıktı.

ABD'deki istihdam verileri bugünün ekonomik takvimin başlığı olacak. İşe alımlarda yavaşlama ve işsizlikte küçük bir artış tahmin ediliyor, bu da ABD'de faiz indirimlerine kapı açacak. Hafta başında ABD'de hizmet faaliyeti ISM ölçütü 2020 ortasından bu yana en düşük seviyeye gerilerken, zayıf veriler piyasalarda Eylül ayında faiz indirimi olasılığını %73'e yükseltti ve bu yıl 47 baz puanlık indirim fiyatlamaya işaret etmekte.

Finans piyasaları, Fed'in 2022 ve 2023'te agresif bir şekilde para politikasını sıkılaştırmasının ardından Eylül ayında gevşeme döngüsüne başlayabileceği konusunda iyimserliğini koruyor. Fed Başkanı Jerome Powell bu hafta ekonominin ” dezenflasyonist bir yola” geri döndüğünü söyledi, ancak politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmeden önce daha fazla veriye ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Yurtiçinde beklenti altında gelen enflasyon verisinden sonra piyasanın TCMB’den faiz indirim beklentilerini Eylül ayına çekmesinin ardından dün Reuters’e açıklama yapan TCMB Fatih Karahan tek veri üzerinden çıkarım yapmadıklarını aylık enflasyon eğiliminde kalıcı düşüş görmek istediklerini belirtti. Beklentinin altında gelen enflasyon verisi sonrası uluslararası yatırım bankaları Türkiye için yılsonu enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize ettiler. JPMorgan 2024 yılsonu enflasyon tahmini % 43,5’ten % 42,5’e, Barclays % 44,5’ten %44’e ve Morgan Stanley ise, % 43,4'ten % 42,4'e indirdi.

Emtia ticaretinde, zayıf dolar altını bir aydaki en büyük haftalık yükselişine doğru yönlendiriyor, altın %1,4 artışla ons başına 2.357 dolardan işlem görmekte.

Petrol, ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüşün ardından Brent ham petrol vadeli işlemlerinin varil başına 87 doların üzerinde kalmasıyla Nisan ayından bu yana en pahalı seviyesinde, bu da ABD yaz sezonu başlarken sağlam bir talep olduğunu gösteriyor.

Manşette öne çıkanlar

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesi ve Türkiye arasında “mükemmel” ilişkiler olduğunu dile getirerek ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenecek NATO Zirvesi'nde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmeyi planladığını söyledi. İsveç'in başkenti Stockholm'de AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Billström, “Türkiye ile mükemmel ilişkilerimiz var çünkü NATO üyeliğimiz sayesinde artık tam askeri müttefikiz.” dedi.

Türkiye ile Gana arasında bilim, teknoloji ve yenilikçilik alanlarında işbirliğini güçlendirmek amacıyla protokol imzalandı.

ABD Başkanı Biden'ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinde ateşkes için İsrail ekibinin ABD, Katar ve Mısır’lı arabulucularla görüşmelerine yetki vermesini memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

Financial Times'ın haberine göre ABD, Kongo'daki bir bakır madeninin Çinli bir silah üreticisine satışına müdahale etti.

ECB Yönetim Konseyi'nin 5-6 Haziran'da Frankfurt'ta düzenlediği ve 5 yıl sonra ilk faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürme kara aldığı para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) haziran ayı para politikası toplantı tutanakları, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin enflasyon gelişmelerine ilişkin hala endişeleri olduğunu ortaya koydu. Enflasyonla mücadele sürecinin yolunda gitmesine rağmen gelen ekonomik verilerin enflasyonun 2025'e kadar ECB'nin hedefi olan yüzde 2'ye düşeceği konusunda konsey üyelerine güven vermediği de tutanaklarda yer aldı.

ECB Başkanı Christine Lagarde, banka yetkililerinin Haziran ayındaki kararın ardından faiz oranlarını tekrar düşürmek için aceleleri olmadığını söyledi. Portekiz televizyon kanalı RTP'ye verdiği mülakatta Lagarde, politika yapıcıların “enflasyonun sürekli olarak düştüğünden emin olmaları gerektiğini ve ücretler, karlar ve faaliyetlerle ilgili aldığımız verilerin mücadeleyi kazanma yolunda olduğumuza dair güvenimizi pekiştirdiğini” vurguladı.

CNBCE internet sitesinde yayınlanan habere göre; Çin'in azalmakta olan nüfusu demografik değişime sebep olarak ülke ekonomisine zarar veriyor. BMI Country Risk & Industry Analysis'de Asya ülkeleri başkanı Darren Tay, Haziran ayında CNBC'de yayınlanan “Squawk Box Asia “ya verdiği roportajda, Birleşmiş Milletler'in dünya nüfusu verilerini değerlendirerek elde edilen tahminlere atıfta buldu: “Çin'de çalışan nüfusun yaşı önümüzdeki on yıl içinde o kadar hızlı düşecek ki, Çin ekonomisinin önümüzdeki 10 yıl boyunca GSYİH'da yılda %1'lik bir düşüşle başa çıkması gerekecek” dedi.

Çin'in devlet destekli gazetesi Global Times, AB'nin geçici gümrük vergilerinin Cuma gününden itibaren yürürlüğe gireceğini açıklamasının ardından, AB'yi Çin'de üretilen elektrikli araçlara (EV) gümrük vergisi uygulamadan önce teknik görüşmelerde “samimiyet göstermeye” çağırdı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki yenin zayıf olmasının ithalat maliyetlerini yükselttiğini ve ülkenin ekonomisini ve fiyatları etkilediğini söyledi. Suzuki, “borsa ve döviz piyasalarını dikkatle ve yakından izleyeceğini” tekrar vurguladı.

Japonya'da hanehalkı harcamaları, yüksek fiyatların tüketicilerin satın alma gücünü azaltmaya devam etmesiyle Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Harcamalar Mayıs ayında bir önceki yıla göre %1,8 azaldı. Sompo Institute Plus'ın kıdemli ekonomisti Masato Koike “BOJ başından beri tüketimin sağlam olduğunu söylüyordu. Bugünkü veriler bankanın bu görüşünü değiştirmesine ve Temmuz ayında faiz artırımını haklı çıkarmayı zorlaştırmasına neden olabilir,” dedi.

Japonya Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ticaret açığı %247,2 artışla 376,8 milyar yen oldu. Geçen yılın aynı döneminde 108,5 milyar yen açık verilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın atacağı adımlardan emin olmadan ve anlaşma sağlanmadan ateşkes yapılmayacağını söyledi.

İran'da 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turu için oy verme işlemi başladı.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, oy verme sürecinin başladığını duyurdu. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya'ya resmi ziyarette bulunacak Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a, “AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur.” sözleriyle tepki gösterdi.

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.