Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan CHP’li Yavuzyılmaz’ın iddialarına yanıt

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın Dicle Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üre. ve Tic. A.Ş. ile ilgili iddialarına yanıt verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan CHP’li Yavuzyılmaz’ın iddialarına yanıt
Yayınlama: 26.06.2024
1
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamada CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın yanlış bilgilerle sosyal medya hesabından kamuoyunu yanıltmaya devam ettiği belirtildi.

2017/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Dicle Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üre. ve Tic. A.Ş.’ye gönderilen resmi yazılara atıfta bulunarak, maksatlı bir şekilde yapılan işlemleri çarpıttığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu nedenle kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına daha önce defaatle yapılan açıklamaları tekrar etmek zaruri olmuştur. Türk Lirasının değerinin korunması ve kamu sözleşmelerinde standardizasyonun sağlanması amacıyla 683 sayılı KHK kapsamındaki kamu kurumlarının yabancı para cinsinden yurtiçi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını, borçlunun talebi üzerine 2 Ocak 2017 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurundan, 31 Aralık 2017 tarihine kadar Türk Lirası olarak tahsil edebilmesine imkan sağlanmıştır.”

Açıklamada bu doğrultuda 28 Nisan 2017 tarihli ve 2017/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile özelleştirme sözleşmelerinden doğan ABD doları cinsinden taksit bedellerinin Türk Lirası olarak ödenmesinin mümkün kılındığı aktarıldı.

İlgili mevzuat doğrultusunda başvuran tüm yatırımcılarla hazine alacakları için uygulanan faiz oranı esas alınarak ek sözleşmeler yapıldığına değinilen açıklamada şöyle denildi:

“Tüm borçlulardan da bütün alacaklar o günün kurundan çevrilerek zamanında ve eksiksiz tahsil edilmiş ve herhangi bir kamu zararı oluşmamış ve bu işlemler Sayıştay denetiminden de geçmiştir. Ancak; Sayın Vekilimiz 2017 tarihli söz konusu Türk Lirasına dönüşüm işlemlerini sanki bugün yeni yapılmış gibi bir algı oluşturmak istemekte ve tahsilatları tamamlanmış alacakları afaki şekilde 2024 yılı güncel döviz kurları ile yeniden hesaplamaya kalkmıştır. Sayın vekilin siyasi saiklerle yaptığı  anlaşılan  bu iddialara kamuoyunun itibar etmemesi önemle rica olunur.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.