Hasan Tahsin, ölümünün 105’inci yılında İzmir’de anıldı

İzmir’in işgalinin başladığı 15 Mayıs 1919 tarihinde ilk kurşunu atarak direnişin simgesi olan gazeteci Hasan Tahsin, ölümünün 105’inci yılında Konak Atatürk Meydanı’ndaki İlk Kurşun Anıtı önünde törenle anıldı.

Hasan Tahsin, ölümünün 105’inci yılında İzmir’de anıldı
Yayınlama: 15.05.2024
0
A+
A-

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi tarafından anıta çelenk konuldu.

Programda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, tarihte önemli dönüm noktalarının olduğunu belirterek, “Biz de bugün burada, o dönüm noktasının gerçekleştiği yerde bulunmaktayız. Tarihimize ‘kurtuluşun ve kuruluşun şehri' olarak geçen bu şehirde, işgale karşı direncin ilk kıvılcımını çakan, ilk karşılığını veren Hasan Tahsin'i anmak için bir aradayız. Yazdığı yazılarla, yaptığı haberlerle tarihe not düşen bir gazetecidir” dedi.

Hasan Tahsin'in, İzmir'in işgaline karşı tüm ulusun vicdanında oluşan tepkiyi, bir kurşuna döndüren kahraman olduğunu belirten Tugay, “Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk dört gün sonra 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’mızı başlattı. O savaşın belki başladığı nokta olan İzmir'in liman bölgesi, bu alan Milli Mücadele'nin 9 Eylül'de yine burada Hükümet Konağı'na çekilen bayrakla sonuçlandığı yer olarak ülkemiz tarihinde her zaman hatırlanacak. Bu zafer ülkemizi Cumhuriyet'in kuruluşuna götürdü. O nedenle İzmir ilk işgale uğrayan ama aynı zamanda kurtuluş ateşinin ilk yakıldığı şehir.” diye konuştu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise bugünün, bağımsızlığına düşkün nesiller için eşsiz bir tarih olduğunu vurguladı.

2023 yılında 94 gazetecinin görev başındayken hayatını kaybettiğinin, yaklaşık 400 gazetecinin de cezaevine gönderildiğinin Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından açıkladığını anımsatan Gappi, “Ülkemizde ise 43 gazetecinin cezaevine girdiği kaydedildi. Haberlere, haber sitelerine erişim engelleri getiriliyor, televizyonlara, gazetelere milyonlarca liralık cezalar yağdırılıyor. Ancak 105 yıl sonra bizler tıpkı Hasan Tahsin gibi susmayacağız ve durmayacağız. Gerçeklerin peşinden koşmaya, halka gerçekleri ulaştırmaya, topluma zarar veren her şeyi ortaya çıkarmaya, belgeli habercilik yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.