Halk Yatırım: ABD piyasaları, volatilite nedeniyle satıcılı seyir izledi

İstanbul, 8 Ağustos (Hibya) – Halk Yatırım, ABD piyasalarının BoJ’dan gelen piyasa dostu mesajlara karşın devam eden volatilite nedeniyle satıcılı seyir izlediğini bildirdi.

Halk Yatırım: ABD piyasaları, volatilite nedeniyle satıcılı seyir izledi
Yayınlama: 08.08.2024
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın değerlendirmesine göre, dün ABD piyasaları, BoJ’dan gelen piyasa dostu mesajlara karşın devam eden volatilite nedeniyle satıcılı seyir izledi. Değerlendirmede şu veriler yer aldı:

''Hatırlanacağı üzere, BoJ Başkan Yardımcısı Shinichi, bankanın, yurtiçi ve yurtdışındaki finans ve sermaye piyasalarında artan volatilite nedeniyle bankanın mevcut faiz oranıyla destekleyici duruşunu sürdürmesi gerektiğini belirtti. Söz konusu mesajların desteğinde güne alıcılı başlangıç yapan ABD endeksleri, ilerleyen saatlerde yeniden realizasyonlara sahne oldu.

''Tahvil faizleri cephesinde, 2 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,96 seviyesine hafif gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,94 seviyesine yükseldi. Faiz beklentilerine ilişkin olarak, biri Eylül ayı FOMC toplantısı öncesinde 25 baz puanlık olağanüstü faiz indirimi olmak üzere, Fed’in bu yılı toplamda 1 puanlık faiz indirimiyle tamamlayacağı piyasalarda fiyatlanıyor. Eylül ayında federal fonlama oranının yüzde 4,75 – 5 bandına indirileceği yönündeki beklenti yüzde 63,5 oranında fiyatlanırken, Kasım toplantısında yüzde 4,5 – 4,75 bandına çekilmesi de yüzde 56,3 ihtimalle olası görülüyor. Aralık ayında federal fonlama oranının yüzde 4,25 – 4,5 bandında tutulacağı yönündeki beklenti yüzde 48,3 oranında fiyatlanıyor.

''VIX endeksi 0,14 puan artışla 27,85 seviyesine yükselerek, Eylül 2022’den bu yana görülen zirve seviyedeki seyrini sürdürdü. MOVE endeksi ise 6,55 puan düşüşle 112,69 seviyesine hafif geriledi. Ancak göstergenin hala 15 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu belirtmek isteriz.

''S&P 500 endeksi yüzde 0,77 düşüşle 5.199,50 seviyesine geriledi. Nasdaq endeksi de yüzde 1,05 değer kaybıyla 16.195,81 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de yüzde 0,60 düşüşle 38.763,45 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

''Bu sabah Asya piyasalarında da negatif seyir görülüyor. Özellikle dün BoJ’dan gelen destekleyici parasal duruşun sürdürüleceği yönündeki mesajların ardından, bu sabah yayımlanan toplantı tutanaklarının piyasalarda satıcılı görünümün temelini oluşturduğunu gözlemliyoruz. BoJ’un ilerleyen süreçte faiz artırımlarını devam ettireceğinin ifade edildiği tutanaklarda, fiyat istikrarının elde edileceğinin öngörüldüğü 2025 yılı ikinci yarısına kadar politika faizinin yüzde 1 olan nötr seviyeye ulaşması gerektiği belirtildi. Söz konusu mesajlar hafta içerisinde gelen maaş verilerini de göz önünde bulundurduğumuzda yenin carry trade avantajının zaman içerisinde zayıflamaya devam edeceğine işaret ediyor. Bu çerçevede Nikkei endeksi yüzde 1 gerilerken, Kospi endeksi de yüzde 0,90 geriliyor. Nifty 50 ve BSE Sensex endeksleri de sırasıyla yüzde 0,54 ve yüzde 0,37 ekside.

''ABD vadelilerinde ise yatay seyir izleniyor.

''Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan satışlar verilerine ek olarak toptan stoklar verisinin ikinci okuması takip edilecek. 3 Ağustos haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 240k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 27 Temmuz haftasına ilişkin devam eden başvurulara ilişkin piyasa beklentisi de 1,87 mn seviyesinde bulunuyor. Toptan satışlar Haziran ayı verisinin de aylık bazda yüzde 0,3 artış göstermesi bekleniyor. Öncü olarak aylık bazda yüzde 0,2 artış şeklinde açıklanan toptan stoklar verisinin aynı seviyede teyit edilmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var?

''Yarın Çin’de ÜFE, TÜFE ve cari denge verileri takip edilecek. Temmuz ayı ÜFE verisinin yıllık bazda yüzde 0,9 düşüş kaydetmesi, TÜFE verisinin de yüzde 0,3 artış göstermesi bekleniyor. 2Ç24 dönemine ilişkin cari denge verisine yönelik olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere ilk çeyrek verisi 39,2 mlr dolar fazla olarak gerçekleşmişti.''


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.