Halk Yatırım: ABD piyasaları günü yükselişle tamamladı

İstanbul, 1 Ağustos (Hibya) – Halk Yatırım’ın verilerine göre, Fed Başkanı Powell’ın faiz indiriminin Eylül’de masada olabileceğinin sinyalini vermesinin ardından ABD piyasaları günü yükselişle tamamladı.

Halk Yatırım: ABD piyasaları günü yükselişle tamamladı
Yayınlama: 01.08.2024
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın verilerine göre, Fed Başkanı Powell’ın faiz indiriminin Eylül’de masada olabileceğinin sinyalini vermesinin ardından ABD piyasaları günü yükselişle tamamladı. ABD Merkez Bankası'nın politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttuğu aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini ifade etti. İş gücü piyasasının daha iyi bir dengeye geldiğini ve işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiğini belirten Powell, enflasyonun ise önemli ölçüde gerilediğini aktardı. Uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşılmasının hedeflendiği yinelenen açıklamada, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlemeye devam ettiği görüşünde olunduğu ifade edildi. Powell, talebi arzla uyumlu tutmak ve enflasyonist baskıları azaltmak amacıyla para politikasındaki kısıtlayıcı duruşu sürdürdüklerine işaret ederek, bankanın iki amacının her iki tarafa yönelik risklere karşı dikkatli olduklarını vurguladı.

''Makro veri tarafında; ABD'de bekleyen konut satışları endeksi Haziran’da bir önceki aya kıyasla yüzde 4,8 artışla 74,3'e çıktı. Piyasa beklentileri bekleyen konut satışlarının bu dönemde yüzde 1,4 artması yönündeydi. Sözleşme imzalamalarına dayalı konut satışlarının ileriye dönük bir göstergesi olan bekleyen konut satışları endeksi Mayıs’ta aylık yüzde 1,9 azalışla 70,9 olarak kaydedilmişti. Bekleyen konut satışları Haziran’da yıllık bazda ise yüzde 2,6 azaldı. ABD'de özel sektör istihdamı Temmuz ayında 122 binlik artışla beklentilerin altında kaldı. Veriye ilişkin piyasa beklentisi ise 150 bin olarak belirlenmişti. Haziran ayına ilişkin ADP özel sektör istihdamı artışı ise 150 binden 155 bine revize edildi. Diğer taraftan, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 6,82 seviyesinde kalırken, mortgage başvuruları yüzde 3,9 azaldı. Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi verisi ise Temmuz’da beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 2,6 arttı. Haziran ayında yüzde 2,5 artış kaydedilmişti. Öte yandan Euro Bölgesi’nde TÜFE Temmuz’da aylık bazda değişim kaydetmedi, Haziran ayında yüzde 2 artış gerçekleşmişti. Piyasa beklentileri, Temmuz’da yıllık yüzde 2,5 artış aylık 0,1 düşüş yönündeydi. Gıda ve enerji gibi değişken bileşenleri hariç tutan çekirdek enflasyon ise, üçüncü ay yüzde 2,9'da kaldı. Ekonomistler hafif bir yavaşlama öngörmüştü.

''ABD piyasaları alıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,58 artışla 5.522,30, Nasdaq endeksi yüzde 2,64 artışla 17.599,40, Dow Jones endeksi yüzde 0,24 artışla günü 40.842,79 seviyesinden günü tamamladı.

''Avrupa piyasalarında alıcılı seyir izlendi. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 0,70 artışla 4.874,65, DAX endeksi yüzde 0,53 artışla 18.508,65, CAC 40 endeksi yüzde 0,76 artışla 7.531,49, FTSE 100 endeksi yüzde 1,13 artışla 8.367,98 seviyesinden kapattı.

''ABD tahvilleri cephesine baktığımızda, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,06, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,28 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 16,36 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekleniyor?

''Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Yatırımcılar, enflasyon verilerinin cesaret verici olmaya devam etmesi koşuluyla, Eylül ayında bir faiz indiriminin “masada” olduğunu söyleyen Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarının etkisini değerlendirilirken; Çin’de açıklanan Caixin imalat sektörü nihai PMI verisinin Temmuz ayında 49,8 ile 51,5 seviyesinde olan beklentisinin altında ve bu yıl ilk defa daralma bölgesinde gerçekleşmesiyle karışık seyir izliyor.

''Ayrıca, China Real Estate Information Corp'un ön verilerine göre, en büyük 100 emlak şirketinin yeni konut satışlarının değeri Haziran ayındaki yüzde 17'lik düşüşten daha hızlı bir şekilde, bir önceki yıla göre yüzde 19,7 düşerek yaklaşık 279 milyar yuan (38,6 milyar USD) oldu. Hızlanan düşüş, Çin'in son kurtarma paketinin beklentilerin altında kaldığının altını çiziyor.

''Japon yeninin hızlı değer kazancıyla Nikkei 225 endeksinde yüzde 2,66’lık ciddi kayıp izlenirken; Hang Seng endeksinde yüzde 0,24, Shanghai endeksinde yüzde 0,22 ılımlı değer kayıpları takip ediliyor. Kospi endeksinde yüzde 0,75, Nifty 50 endeksinde de yüzde 0,36 ile alıcılı seyir takip ediyoruz.

ABD vadelilerinde de pozitif seyir sürüyor.

''Bugün ABD’de Haftalık İş Gücü İstatistikleri, ISM İmalat Endeksi verileri takip edilecek. Temmuz ayında ISM İmalat verisinin 49 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bir önceki veri 48,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Ayrıca, BOE’nin faiz kararı takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

''ABD’de yarın Tarım Dışı İstihdam, Dayanıklı Mal Siparişleri, İşsizlik Oranı, Fabrika Siparişleri, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri yakından takip edilecek. Temmuz ayında Tarım Dışı İstihdamın 175k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İşsizlik oranının yüzde 4,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.''


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.