Haftanın starı ECB

Mali piyasalar da volatilite keskin bir şekilde arttı ve piyasaların makroekonomik açıklamalar doğrultusunda istikrarsız hareket etmeye devam etmesi muhtemel görünüyor.

Haftanın starı ECB
Yayınlama: 03.06.2024
1
A+
A-

Mali piyasalar da volatilite keskin bir şekilde arttı ve piyasaların makroekonomik açıklamalar doğrultusunda istikrarsız hareket etmeye devam etmesi muhtemel görünüyor.

ABD enflasyonu Nisan ayında yatay seyretti ve tüketici harcamaları zayıfladı; bu da Fed'e karışık sinyaller verdi ve ABD merkez bankasının Eylül ayında faiz indirimine başlayıp başlayamayacağı konusunda çok az netlik sağladı. Veriler, fiyat artışlarının yüksek hızının beklenenden daha uzun sürebileceğini, ancak aynı zamanda daha ılımlı tüketici harcamalarının önümüzdeki aylarda fiyat artışlarını sınırlayabileceği ihtimalini de ortaya koydu.

ABD piyasalarını takip edenler etmek isteyenler için küçük bir bilgi de veriyim. Demiryolu operatörlerini, havayollarını, paket nakliye şirketlerini ve kamyon taşımacılığı firmalarını içeren 20 hisse senedinden oluşan taşımacılık endeksi, ekonomideki zayıflığın sinyalini verebilir veya toparlanmadıkça daha geniş pazarın önemli kazanımlar elde etmesini engelleyebilir. Dow taşımalarını “gelecekteki ekonomik faaliyetler için bir barometre” olarak kullanmakta/izlemekte fayda var. Buradaki gelişim resesyonun yakın olmasa da, ekonomide muhtemelen bir yavaşlamanın yakında olacağını işaret ediyor olabilir.

Dikkatimizi çekecek önemli bir şey bulmak için Cuma gününe ve PCE Core endeksinin yayınlanmasına kadar beklemek zorunda kaldık. ABD enflasyonuna ilişkin bu ölçüm, beklentiler doğrultusunda çıktığı ölçüde (yani aylık +%0,2 ve yıllık oranda +%2,8) finans camiasına güven verdi. ABD'de kişisel harcamalar düşmeye devam ediyor, bu da ekonominin bir miktar yavaşladığının işareti. Ve mevcut bağlamda, kötü haberin iyi haber olduğunu hatırlatmak gerekirse, tahvil getirilerinin kötüye gitmesi fazla bir şey gerektirmedi.

Fed politika faizine bağlı vadeli işlem yatırımcıları, merkez bankasının Eylül ayında faiz indirimine başlayacağına dair kabaca eşit ihtimaller içeren beklentilerini artırdı ve Aralık ayında ikinci bir faiz indirimi olasılığını da yaklaşık aynı olasılığa yükseltti.

Geçen haftaki veriler, ABD ekonomisinin 2023'ün dördüncü çeyreğindeki %3,4'lük büyüme hızına göre ilk çeyrekte yıllık bazda %1,3 oranında büyüdüğünü gösterdi. Ekonominin gücü ve piyasalar için önemli bir test, 7 Haziran'da açıklanacak aylık ABD istihdam raporuyla birlikte geliyor.

ECB'nin 6 Haziran'daki para politikası kararı ön planda olacak. Merkez Bankası'nın politika faizini çeyrek puan indirmesi bekleniyor. Bu zaten kesin olarak kabul edildi, ancak piyasalar bir sonraki hamleye ilişkin yorumları sabırsızlıkla bekliyor olacak.

Türkiye, ABD ve Euro Bölgesi’nde de PMI verileri, ABD’de ISM imalat endeksi de haftanın ekonomik göstergeler arasında yer alıyor.

Bu sabah Asya hisse senedi piyasaları, yatırımcıların küresel politika gevşemesinde bir sonraki adım olarak Avrupa'da ve muhtemelen Kanada'da faiz indirimini sabırsızlıkla beklemesiyle ralli yaptı.

Çin’in Caixin anketi, ana fabrika endeksinin Nisan'daki 51,4 seviyesinden Mayıs ayında iki yılın en yüksek seviyesi olan 51,7'ye yükseldiğini gösterdi.

Japonya'nın fabrika faaliyetleri Mayıs ayında bir yıl aradan sonra ilk kez genişlerken Japonya Nikkei %1,1 – Güney Kore'deki faaliyetler son iki yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirince Güney Kore Kospi % 1,8 arttı ve Tüm bunlar MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksinin geçen hafta %2,5 düştükten sonra %1,4 yükseliş göstermesine imkan verdi.

Eurostoxx 50 vadeli işlemleri %0,9, FTSE vadeli işlemleri ise %0,7, S&P 500 vadeli kontratları %0,2 ve Nasdaq vadeli kontratları %0,1 arttı.

Euro, hala AB enflasyon raporundan yararlanarak 1,0855$ seviyesinde sağlam kaldı, ancak 1,0895$'da dirençle karşı karşıya. Altın, kısmen merkez bankaları ve Çin'den yapılan alımların da yardımıyla art arda dört ay boyunca yükselişe geçerek ons başına 2.330 dolarda. Petrol fiyatları, OPEC+'nın Pazar günü petrol üretimi kesintilerinin çoğunu 2025'e kadar uzatma konusunda anlaşmaya varmasının ardından Pazartesi günü erken bir düşüşten sonra toparlandı, ancak bazı kesintiler Ekim 2024'ten itibaren çözülmeye başlayacak. Brent 38 sent artışla varil başına 81,49 dolara ve ABD ham petrolü 39 sent artışla varil başına 77,38 dolara yükseldi.

Yurtiçi ana gündem Mayıs ayı TÜFE verile olacak, beklenti aylık %3,10 ve yıllık %74,80 seviyesinde bulunmakta. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvillerin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

Manşette öne çıkanlar

İTO'ya göre İstanbul'da Mayıs ayında, önceki aya göre perakende fiyatlar %3,59, toptan fiyatlar %2,59 artış gösterdi. Söz konusu veriler, yıllık bazda incelendiğinde artış oranının perakendede yüzde 82,20, toptan eşyada yüzde 61,21 olduğu görüldü.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada toplayıcılık faaliyetleriyle elektrik sektöründe yeni bir dönem başlayacağı belirtildi. Açıklamada toplayıcılık faaliyetleriyle elektrik sektöründe başlayacak yeni dönemde lisanssız elektrik üreten santrallerin üretimlerinin birleştirilerek büyük üretim tesisi gibi faaliyette bulunmalarının önünün açıldığını bildirdi.

Pegasus CEO'su Güliz Öztürk, Reuters'a yaptığı açıklamada, önümüzdeki on yıl içinde hızlı büyümeyi sürdürmek için önümüzdeki aylarda bir sonraki uçak siparişi üzerinde çalışmaya başlayacaklarını söyledi.”2029'dan sonra da büyümek istiyoruz, talep var, yeni bir siparişle çıkmak zorundayız” diyen Öztürk, henüz belirli bir karar veya çalışma olmadığını da sözlerine ekledi. Pandemi sonrasında seyahatlerde hızlı bir toparlanma görülen Pegasus, Temmuz 2023'te 36 adet Airbus A321neo uçak siparişi vererek 2012'den bu yana verdiği toplam sipariş sayısını 150'ye çıkardı.

Yüksek finansman maliyeti, şirketleri yeni yol bulmaya itti. Firmalar döviz kredilerinde yüzde 8’ler civarında olan maliyetleri bankalar ile çeşitli opsiyon sözleşmeleri yaparak yüzde 4,5’lara kadar düşürebiliyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyon kontrol altına alınmadan borçlanma maliyetlerinin düşürülmesinin ABD refahının temellerini riske atacağını söyleyerek faiz oranlarının “uzun” bir süre daha sabit tutulması çağrısında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası, bankalara Rusya’dan çıkışlarını hızlandırmaları için baskıyı artırıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinden 2 yıl sonra, Avrupalı büyük bankalar, kamuoyuna verdikleri Rusya birimlerini kapatma taahhütlerine rağmen ülkede büyük ve giderek daha kârlı hale gelen birimler işletmeye devam ediyor.

OPEC+, küresel talep artışı, yüksek faiz oranları ve ABD'de artan üretim karşısında piyasayı desteklemeye çalışırken, petrol üretim kesintilerinin çoğunu 2024 yılına kadar uzatma, bununla birlikte kesintileri 2025 yılında da aşamalı olarak kaldırmaya başlama konusunda anlaşmaya vardı.

Avustralya'da konutların değeri Mayıs ayında üst üste 16'ıncı ayında da artış gösterdi ve geçen yılın Ekim ayından bu yana en büyük aylık kazancını kaydetti. Avustralya ve Yeni Zelanda'da hizmet veren risk yönetim şirketi Corelogic tarafından hesaplanan verilere göre, ulusal konut değer endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre %0,8 arttı. Bir önceki ayda artış %0,6 olmuştu.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yöneticisi Takeshi Kato, BOJ'un elindeki borsa yatırım fonlarını (ETF) hemen elden çıkarmak gibi bir planı olmadığını söyledi. Kato parlamentoya yaptığı açıklamada, BOJ'un gelecekte ETF varlıklarını nasıl elden çıkaracağını incelemek için zaman harcayacağını söyledi.

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.