Haftalık teknik analiz

Geçen hafta perşembe günkü toplantısında İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasadaki genel beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişime gitmedi ve politika faizini %5,25 olarak korudu.

Haftalık teknik analiz
Yayınlama: 24.06.2024
2
A+
A-

Geçen hafta perşembe günkü toplantısında İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasadaki genel beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişime gitmedi ve politika faizini %5,25 olarak korudu. BoE açıklamasında, iş gücü piyasasının gevşediği ancak hala sıkı olduğu belirtildi. Hizmet enflasyonu ve temel mallarda zayıflama konusunda iyi haberler olduğu kaydedildi. Komite üyeleri üst üste ikinci toplantıda değişiklik yapılmaması yönünde 7-2 oy kullanırken, Swati Dhingra ve Dave Ramsden faiz indirimini destekledi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, tutanaklarla birlikte yayınlanan yorumlarında enflasyonun yüzde 2'ye düşmesinin “iyi haber” olduğunu belirterek, “Enflasyonun düşük kalacağından emin olmamız gerekiyor ve bu nedenle faiz oranlarını şimdilik yüzde 5,25'te tutmaya karar verdik” dedi.

BoE faiz kararından bir gün önce açıklanan İngiltere’deki mayıs ayı TÜFE rakamı aylık bazda %0,3 oranında artış kaydetti ve yıllık TÜFE %2,3 seviyesinden BoE’nin hedef seviyesi olan %2,0 seviyesine geriledi. Böylece yaklaşık üç yılın ardından enflasyonda yüzde 2'lik hedefe ulaşılmış oldu. Aynı dönemde çekirdek enflasyon %3,5'e gerileyerek piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Nisan ayında ülkede çekirdek enflasyon %3,9 olarak kaydedilmişti. Aynı dönemde hizmet enflasyonu %5,7 olarak kaydedildi. Bir önceki ayda bu oran %5,9 seviyesindeydi.  

Temmuz 2021'den beri ilk kez enflasyon BoE'nin resmi enflasyon hedefiyle aynı seviyede kayıtlara geçmesine karşın enflasyonda düşüşün kalıcılığı konusunda güvenin oluşması ve ücret artışları ile hizmet enflasyonun yukarı yönlü risk oluşturması nedeniyle BoE haziran toplantısında faiz oranlarında değişme gitmedi. Ancak enflasyondaki iyileşme eğilimi ve mayıs ayı TÜFE rakamları önümüzdeki aylarda BoE’ye yönelik faiz indirim beklentilerini destekledi. Daha önceki yazılarımızda da paylaştığımız üzere BoE’nin ağustos ayındaki toplantısında ilk faiz indirimine gideceğini ve devam eden süreçte veri odaklı bir yaklaşımla kademeli bir faiz indirim döngüsü içerisine gireceğini değerlendiriyoruz. 

Yeni haftada ne konuşacağız?

Küresel piyasalarda, haziran ayının son haftası majör merkez bankaları yetkililerinin konuşmaları, ABD ve İngiltere'de 1.çeyrek büyüme verileri ön planda olacak. Fed üyelerinin son dönemde konuşmaları yakından takip edildi. Fed'in faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair belirsizliğin devam etmesine neden oluyorlar. Bu hafta içinde üyelerin konuşmaları olacak. Asya piyasalarında, Japonya'da mayıs ayı perakende satışlar (27 Haziran), mayıs ayı sanayi üretimi ve aynı dönem işsizlik oranı (28 Haziran) verileri takip edilecek. Jeopolitik riskler sürüyor. Bu konuyla ilgili haber akışları da hafta içerisinde izlenecek.

Yurt içi piyasalarda, 24 Haziran Pazartesi günü, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe arasında bir görüşme gerçekleşmesi bekleniyor. 26-28 Haziran tarihlerinde Singapur'da “Mali Eylem Görev Gücü” (FATF) Genel Kurulu toplantısının yapılması bekleniyor. Bu toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılması beklenirken, Türkiye'nin gri listeden çıkma konusu önemli olacaktır. Bu toplantıdan, Türkiye ile ilgili gelecek açıklamalar yakından izlenecektir. 

Teknik takibimizde olan hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: ASELS, AGHOL, TAVHL, YKBNK

Kaynak: Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.