Haftalık teknik analiz

Euro Bölgesi’nde enflasyon görünümde kaydedilen iyileşme ve son dönemde ECB üyelerinden yapılan yönlendirmelere bağlı olarak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) haziran toplantısında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Haftalık teknik analiz
Yayınlama: 10.06.2024
1
A+
A-

Euro Bölgesi’nde enflasyon görünümde kaydedilen iyileşme ve son dönemde ECB üyelerinden yapılan yönlendirmelere bağlı olarak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) haziran toplantısında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyordu. 6 Haziran Perşembe günü gerçekleşen toplantısında ECB beklentilere paralel 25 baz puan faiz indirimine giderek mevduat faizini %3,75 seviyesine düşürdü. Karar metninde faizlerin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı tutulacağı ve Yönetim Konseyi’nin belirli bir oran için önceden taahhütte bulunmadığı mesajı öne çıktı. ECB Başkanı Lagarde toplantı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun altında yatan baskılarda bir miktar azalma olduğunu ve enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü geldiğini belirtti. Lagarde, enflasyonun yıl sonuna kadar dalgalanmaya devam edeceğini ve enflasyona yönelik beklentilerin genel olarak istikrar kazandığını ifade etti. Lagarde, önümüzdeki döneme ilişkin güvenlerinin arttığını ve bu nedenle faiz indirim kararı aldıklarını belirtirken, faizleri gerektiği kadar kısıtlayıcı tutmayı sürdüreceklerini de vurguladı. Böylece her toplantıda faiz indiriminin olmayacağı ve biraz daha dikkatli ilerleyeceklerinin mesajını vermiş oldu. Piyasadaki genel beklentiler haziran ayından sonra eylül ve aralık aylarında da devam edecek faiz indirimleriyle ECB’nin 2024 yılında toplamda 3 kez faiz indirimine gideceği yönünde şekilleniyor.

Yeni haftada ne konuşacağız?

Küresel piyasalar için Fed'in faiz kararı gündemde ve çarşamba günü Fed'in kararını açıklaması bekleniyor. Fed için bu ayki toplantısında bir aksiyon beklenmiyor. 2024 yılının kalanı için Fed'in nasıl bir politika izleyeceği hala belirsizliğini koruyor. Piyasalarda bu nedenle risk iştahı zayıf seyrediyor. Bu belirsizliği yok edip etmeyecekleri, merak konusu. Çarşamba günkü açıklamalar neticesinde Fed ile ilgili beklentilerde değişiklik görülebilir. Fed'in faiz kararı öncesinde ise aynı gün mayıs ayı ABD enflasyonu açıklanacak. Kısacası, çarşamba günü ABD'de majör veriler takip edilecek. Avrupa'da geçtiğimiz hafta, Avrupa Merkez Bankasının(ECB) faiz kararı vardı. ECB, beklentiler doğrultusunda faizi 25 baz puan indirdi ve bundan sonrası içinde verilere bağlı kalarak hareket edeceklerini eklediler. Bu hafta içinde ECB Başkanı Lagarde ve üyelerin konuşmaları izlenecek. Faizle ilgili açıklamalar, yılın kalanına dair beklentileri etkileyebilir. Piyasalarda, 2024 yılı için ECB kanadından bir faiz indirimi daha gelebilir beklentisi masada duruyor. ECB'de bu ihtimalleri düşürmediği için bundan sonraki süreçte üyelerin konuşmaları ve Avrupa verileri, bu konuda belirleyici olacaktır. Asya piyasalarında, bu haftanın gündemi Japonya Merkez Bankasının(BoJ) faiz kararı olacak. Cuma günü açıklanması beklenirken, bu ayki toplantı için piyasalar BoJ'dan bir değişiklik beklemiyor. Yurt içi piyasalarda, bu hafta nisan ayı sanayi üretimi, işsizlik oranı ve cari işlemler dengesi verileri takip edilecek. TCMB piyasa katılımcıları anketi de hafta içerisinde izlenecek. Ekonomi yönetiminden açıklamalar geliyor, bu hafta içinde olası açıklamaları takip edilecektir. 

Teknik takibimizde olan hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: ASELS, CEMTS, CIMSA, ORGE

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.