Haftalık teknik analiz

Fed Başkanı Powell salı günü yaptığı konuşmada, son aylarda enflasyonda ilerleme kaydedilmemesi göz önüne alındığında Fed’in sabırlı olması ve yüksek faiz oranlarının çalışmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.

Haftalık teknik analiz
Yayınlama: 20.05.2024
4
A+
A-

Fed Başkanı Powell salı günü yaptığı konuşmada, son aylarda enflasyonda ilerleme kaydedilmemesi göz önüne alındığında Fed’in sabırlı olması ve yüksek faiz oranlarının çalışmasına izin vermesi gerektiğini söyledi. Powell, kısıtlayıcı para politikasının enflasyonu düşürmesinin beklenenden daha uzun sürebileceğini düşündüğünü ancak bunu başaracaklarını ve enflasyonu yüzde 2'ye düşüreceklerini dile getirdi. Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, enflasyonu düşürmede açıkça bir ilerleme görene kadar faiz oranlarının mevcut kısıtlayıcı seviyelerinde tutulması gerektiğini ifade etti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonu düşürme yönündeki ilerlemenin durduğunu söylemek için çok erken olduğunu ve Fed'in fiyat baskılarının daha da hafiflediğine dair kanıt beklerken faiz oranlarını sabit tutmasının uygun olduğunu söyledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, para politikasının ekonomiye ne kadar aşağı yönlü baskı yaptığının belirsizliğini koruduğunu ve bir sonuca varmadan önce enflasyonun nereye gittiğini anlayana kadar faizlerin mevcut seviyesinde kalması gerektiğini belirtti. Enflasyon verisi sonrasında açıklamalarda bulunan Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee fiyat artışlarındaki yavaşlamayı olumlu bulduğunu yine de faiz indirimlerini desteklemeden önce enflasyonda daha fazla yavaşlama görmek istediğinin sinyalini verdi. Goolsbee dezenflasyon için hala alan olduğunu belirtirken, enflasyon geçen seferkine göre bir miktar iyileşme gösterdi ancak yine de geçen yılın ikinci yarısına göre daha yüksek seviyede kaldığını vurguladı. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru gevşemeye devam edeceğinden emin olana kadar Fed’in gösterge faiz oranını sabit tutma istekliliğini ancak bir yerde faiz indirimlerinin başlayacağını işaret etmeye devam etti. 

Yeni haftada ne konuşacağız?

Küresel piyasalarda, majör merkez bankalarının(MB) para politikalarına yönelik beklentiler etkili olmaya devam ediyor. Banka yetkililerinden gelen açıklamalar yakından izlenirken, faiz indirimine ne zaman başlanacağına dair beklentileri de şekillendiriyor. Avrupa Merkez Bankası(ECB) haziran ayı toplantısında, İngiltere Merkez Bankasının(BoE) temmuz ayı toplantısında faiz indirimine başlama ihtimali daha yüksek görülürken, Fed içinse eylül ayı daha güçlü duruyor. Bu süreçte bu beklentilerin değişiklik gösterebileceğini bu nedenle bu hafta içinde üç majör MB yetkililerinin konuşmalarının yakından takip edilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz. Haftalık takvimde de, ECB, BoE ve Fed kanadından konuşma takvimi yoğun gözüküyor. Açıklamaların, para politikaları için beklentileri etkilemesi aynı zamanda küresel piyasaların seyri üzerinde de belirleyici olması beklenebilir. Bu hafta, İngiltere'de enflasyon haftası olarak görülmektedir. 22 Mayıs Çarşamba günü nisan ayı enflasyon verisi açıklanacak. Veri sonrası BoE için beklentilerde de değişiklik görülebilir. Bu hafta G7 maliye bakanları zirvesinin yapılması bekleniyor. Bu zirvede, ABD'nin zorlu süreçten sonra Çin'e karşı uyguladığı tarifelerin ve global ticarette parçalanma riskinin tartışılacağı da belirtildi. İtalya'da yapılması beklenen bu zirveye, ABD Hazine Bakanı J. Yellen'ın da katılması bekleniyor. İran'da helikopter kazası sebebiyle İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran Dışişleri Bakanının hayatlarını kaybettikleri belirtiliyor. Bu hafta İran ile ilgili haber akışları da yakından takip edilebilir. Yurt içinde, TCMB'nin faiz kararı dışında açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. 20 Mayıs Pazartesi günü, Kabine toplantısının yapılması beklenirken, toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması izlenebilir. 

Teknik takibimizde olan hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AKBNK, ENJSA, KRDMD, MGROS

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.