Haftalık makro analizi

Bugün, ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. Çarşamba günü Tarım Dışı İstihdam’ın öncü verisi sayılan ADP, 183.000 kişi olarak beklentilerinin altında 150.000 kişi gelmişti.

Haftalık makro analizi
Yayınlama: 05.07.2024
2
A+
A-

ABD'de enflasyon piyasaların odağında olacak

Bugün, ABD'de Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. Çarşamba günü Tarım Dışı İstihdam'ın öncü verisi sayılan ADP, 183.000 kişi olarak beklentilerinin altında 150.000 kişi gelmişti. Son zamanlarda her ne kadar ADP verisi, TDİ verisi ile uyumlu olmasa da özel sektörü verisi olan ADP, hala TDİ'nin öncü veri olarak sayılmakta. Tarım Dışı İstihdam verisi Mayıs ayında 272.000 kişi gelmişti. Bugünkü beklentiler ise verinin 191.000 kişi olacağı yönünde. Beklenti altı gelebilecek veri enflasyondaki soğuma eğilimi algısı ile Fed'in faiz indirimi için elini güçlendirebilir. Çünkü istihdamdaki olası yavaşlama iç talebide yavaşlatabileceği gibi geri çekilmesi beklenen enflasyonunda hızını artırabilir.

Önümüzdeki hafta bu kapsamında enflasyon verisini de takip edeceğiz. Beklentiler ABD tarafında enflasyonun yıllık bazda %3,3'ten %3,1'e geri çekileceği yönünde. Enflasyondaki geri çekilme çok bilinmeyenli bir denkleme dönüşen faizlerde tekrar indirim sinyallerini artırabilir. FOMC'nin de bu kapsamda kafası karışık olacak ki gelen tutanaklarda bazı katılımcılar, faiz oranlarında indirime gitmek için sabırlı olunması gerektiğini savunurken, diğerleri enflasyonun yeniden yükselmesi durumunda faiz artışı yapılması gerektiğini belirtiyor. Fed’in son toplantısına ait tutanaklar, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine doğru düştüğüne dair daha fazla olumlu verilere ihtiyaç duyulduğu mesajını verdi.

Temmuz ayında yoğun trafik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24. Devlet Başkanları Zirvesi için gittiği Astana'daki temasları kapsamında Rusya, Çin, Azerbaycan, Pakistan, Moğolistan, Belarus ve Katar liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Bu hafta da Erdoğan 9 – 11 Temmuz’da ABD’ye gidecek ve NATO Zirvesi’ne katılacak. Temmuz ayı içerisinde de TCMB Başkanı Karahan G20 Maliye Bakanları-Merkez Bankası Başkanları Toplantısı toplantısına katılacak.

Haftalık makro analizi

Haftalık makro analizi

Kaynak İnfo Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.