Haftalık analiz

ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması ve nisan ayı çekirdek TÜFE’de altı ayın ardından gerileme göstermesi gibi gelişmelerle son haftalarda Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin yeniden güç kazandığı ve bu yıl faiz indirimi olmayacağına yönelik endişelerin ortadan kalktığını takip etmiştik.

Haftalık analiz
Yayınlama: 27.05.2024
0
A+
A-

ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması ve nisan ayı çekirdek TÜFE’de altı ayın ardından gerileme göstermesi gibi gelişmelerle son haftalarda Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin yeniden güç kazandığı ve bu yıl faiz indirimi olmayacağına yönelik endişelerin ortadan kalktığını takip etmiştik. Geçen hafta yayınlanan FOMC toplantı tutanaklarında ortaya konan çekinceler ile ABD’de perşembe günü açıklanan öncü PMI rakamlarının güçlü gelmesi, Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin tekrar zayıflamasına neden oldu. Çarşamba günü yayımlanan FOMC toplantı tutanakları, Fed üyelerinin enflasyon konusunda endişeli olduğuna ve faiz indirimi için yeterince güvenin sağlanamadığına işaret etti. Tutanaklar, bazı Fed üyelerinin daha ciddi tedarik darboğazlarına ya da daha yüksek nakliye maliyetlerine yol açan jeopolitik olaylara veya diğer faktörlere dikkat çektiğini ve buna bağlı olarak enflasyonda riskler ortaya çıkarsa faiz artışının uygun olacağı görüşünde olduklarını ortaya koydu. Tutanaklarda bazı üyeler de finansal koşulların fazla gevşek olduğu riskine dikkat çekti.

Yeni haftada ne konuşacağız?

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının para politikalarına yönelik beklentiler değişiklik gösterirken, jeopolitik risklerde yakından takip ediliyor. Yabancı kurumlar, Avrupa-İngiltere ve ABD Merkez Bankaları için faiz indirimine dair beklentilerini revize ediyorlar. Son tabloya bakıldığında; açıklanan veriler ve Banka yetkililerinin konuşmaları neticesinde, faiz indirimine haziran ayında Avrupa Merkez Bankasının(ECB), ağustos ayında İngiltere Merkez Bankasının(BOE) ve eylül ayında Amerika Merkez Bankasının(Fed) başlaması bekleniyor. ECB için beklentiler daha güçlü çünkü ECB Başkanı Lagarde, haziran ayında yapma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu belirtti. ECB'nin toplantı tarihi 06 Haziran olarak görülüyor. Bu hafta toplantı öncesi son hafta olması sebebiyle ECB üyelerinin konuşmaları olmayabilir. ECB dışında BoE ve Fed içinse beklentiler haziran ayı toplantılarından sonra değişebilir. Bu hafta Fed ve BoE üyelerinin konuşmaları izlenebilir. Asya piyasalarında, bu hafta Japonya'da sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri takip edilecek. Yurt içinde; hafta içerisinde açıklanacak veriler var ancak en majör olanı cuma günü 1.çeyrek büyüme verisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu haftada, ekonomi yönetiminden açıklamalar gelebilir.

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: CEMTS, GSDHO, GWIND, KRDMD

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.