Guterres, Pasifik liderler zirvesinde daha fazla iklim değişikliği için bastıracak

New York, 26 Ağustos (Hibya) – BM Genel Sekreteri António Guterres bu hafta Tonga ‘da, yükselen deniz seviyesi ve sıcaklık değişimlerine karşı dünyanın en savunmasız bölgelerinden biri olan bölgedeki iklim değişikliğine odaklanan Pasifik liderler zirvesine katılacak.

Guterres, Pasifik liderler zirvesinde daha fazla iklim değişikliği için bastıracak
Yayınlama: 26.08.2024
4
A+
A-

Liderlerin yıllık toplantısı bölgenin en üst siyasi karar alma organı. Bir hafta süren zirve, Avustralya tarafından desteklenen bölgesel bir polisiye  girişiminin onaylanmasını da içerebilecek kilit kararların alındığı başbaşa liderler toplantısı ile sonuçlanıyor. Pazartesi günü Tonga'da başlayan Pasifik Adaları Forumu 'nda (Pif) ele alınacak diğer önemli konular arasında Yeni Kaledonya'nın geleceği de yer alıyor.

Nauru Cumhuriyeti'nin eski başkanı olan forum sekreteri Baron Waqa, “Bölgemizin tarihinde çok önemli bir zamanda bir araya geliyoruz. Küresel jeopolitik ilginin merkezinde yer alıyoruz. İklim değişikliğine karşı verilen savaşta ön saflarda yer alıyoruz.” dedi.

Forumun en büyük iki ekonomisinin liderleri olan Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, 18 üyeli bölgesel bloğun hükümet başkanlarının çoğuyla birlikte katılacak.

Jeopolitik gerilimler yükseldikçe ve Pasifik'te nüfuz mücadelesi arttıkça, dünyanın en küçük ülkelerinden bazılarına dışarıdan daha fazla ilgi gösterilmeye başlandı.

İklim değişikliği ve deniz seviyesinin yükselmesinin yarattığı tehditler, Guterres'in ele alacağı zirvenin merkezi bir parçası olacak. Pasifik liderliği iklim ve afet girişimleri için daha fazla mali destek arayışında olacak.

BM Genel Sekreteri Tonga'daki toplantı öncesinde Cuma günü Samoa'da düzenlediği basın toplantısında “Pasifik'in kaderi küresel sıcaklık artışının 1.5 santigrat derece ile sınırlandırılmasına bağlıdır” dedi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.