Guterres: Fosil yakıt şirketleri “iklim kaosunun mafya babalarıdır”

Stockholm, 6 Haziran (Hibya) – Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, küresel ısınmaya ilişkin korkunç yeni bilimsel uyarılarda bulunurken, fosil yakıt şirketlerinin “iklim kaosunun mafya babaları” olduğunu ve büyük tütün ürünlerine yönelik kısıtlamalara benzer reklamların her ülkede yasaklanması gerektiğini söyledi.

Guterres: Fosil yakıt şirketleri “iklim kaosunun mafya babalarıdır”
Yayınlama: 06.06.2024
1
A+
A-

António Guterres dünyanın 'iklim krizi zamanı'' ile karşı karşıya olduğunu söyledi ve küresel ısınmaya ilişkin yeni uyarılarını açıkladı.

Çarşamba günü New York'ta yaptığı önemli bir konuşmada António Guterres, haber ve teknoloji medyasını, fosil yakıt reklamlarından para alarak “gezegenin yok olmasına” olanak sağlamaya son vermeye çağırdı ve dünyanın, krizi durdurmaya yönelik bocalayan girişimlerinde “iklim krizi zamanıyla” karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

“Birçok hükümet, tütün gibi insan sağlığına zarar veren ürünlerin reklamını kısıtlıyor veya yasaklıyor” dedi. “Her ülkeyi fosil yakıt şirketlerinin reklamlarını yasaklamaya çağırıyorum. Haber medyasını ve teknoloji şirketlerini fosil yakıt reklamlarını durdurmaya çağırıyorum.” dedi.

Guterres konuşmasında, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) gelecek beş takvim yılından en az birinde sanayi öncesi dönemlerin üzerindeki ısınmada gezegenin 1,5°C (2,7F) sıcaklığını %80 aşma ihtimalinin olduğunu gösteren yeni verilerini duyurdu.

Avrupa Birliği'nin Copernicus izleme sistemi verilerine göre de ''Rekor kıran sıcaklıklara sahip bir dizi ayın ardından, ortalama küresel sıcaklık, bu yılın Haziran 2023'ten Mayıs ayına kadar sanayi öncesi ortalamadan 1,63C (2,9F) daha yüksek olduğundan, son 12 ayda bu seviye çoktan aşıldı.''

Hükümetler, 2015 Paris İklim Paktı'nda art arda gelen sıcak hava dalgalarını, selleri, kuraklıkları ve diğer yıkıcı etkileri önlemek için küresel sıcaklık artışını 1,5°C'ye sınırlamayı kabul etti. Bilim insanları, bu sınırın ötesinde bir yıl bile hedefin kaybolduğu anlamına gelmese de, bilim adamlarının büyük çoğunluğunun beklediği bu önümüzdeki on yılda gerçekleşecek.

WMO'ya göre, 2024 ile 2028 arasındaki dönemde küresel ısınmanın ortalama 1,5C'nin üzerine çıkması ihtimali kabaca yüzde 50-50'dir. İklim kriziyle ilgili sert diliyle tanınan Guterres, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde 94 ft'lik asılı bir mavi balina modelinin altındaki izleyicilere, “Gezegenimizle Rus ruleti oynuyoruz” dedi. “İklim cehennemine giden otoyoldan bir çıkış rampasına ihtiyacımız var.”

Guterres, şunları söyledi: “Dinozorları yok eden meteor gibi biz de çok büyük bir etki yaşıyoruz. İklim söz konusu olduğunda biz dinozor değiliz; biz meteoruz. Sadece tehlikede değiliz; tehlike biziz.”

Guterres, 1,5 santigrat derece hedefinin “hala neredeyse mümkün” olduğu konusunda ısrar etti ancak karbon emisyonlarını azaltmak, yoksul ülkelere iklim finansmanını artırmak ve fosil yakıt endüstrisini dışlanmış hale getirmek için ülkelerin çok daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi. iklim krizine neden olan rolleri nedeniyle hükümetlere, medyaya ve diğer işletmelere teşekkür etti.

Guterres, fosil yakıt şirketlerine, daha temiz enerji biçimlerine yaptıkları yetersiz yatırımlar nedeniyle ve iklim bilimi hakkında “gerçeği çarpıttıkları, halkı aldattıkları ve şüphe ektikleri” gerekçesiyle saldırdı ve ardından hükümetlere petrol, gaz ve kömür çıkarlarıyla bağları keserek fosil yakıt reklamlarının, halkla ilişkiler ve medya şirketlerinin yasaklanması çağrısında bulundu.

Guterres“Bu şirketleri, gezegenin yok olmasına olanak sağlayanlar olarak hareket etmeyi bırakmaya çağırıyorum. Bugünden itibaren yeni fosil yakıt müşterisi almayı bırakın ve mevcut müşterilerinizi de bırakmaya yönelik planlar yapın. Fosil yakıtlar yalnızca gezegenimizi zehirlemiyor, aynı zamanda markanız için de zehirlidir.” diye konuştu.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.