Guterres: Afrika, BMGK masasında kalıcı bir yeri hak ediyor

New York, 13 Ağustos (Hibya) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde acil reform çağrısında bulunarak, Afrika’nın temsil edilmemesini eleştirdi ve bunun örgütün güvenilirliği ile küresel meşruiyetini zayıflattığını savundu.

Guterres: Afrika, BMGK masasında kalıcı bir yeri hak ediyor
Yayınlama: 13.08.2024
3
A+
A-

BM Genel Sekreteri Guterres, Konsey'e hitaben yaptığı konuşmada, Konsey'in yapısının İkinci Dünya Savaşı'nın sonundaki güç dengesini yansıttığını ve değişen dünyayla uyum sağlayamadığını vurguladı.

Guterres, “1945'te, günümüz Afrika ülkelerinin çoğu hala sömürge yönetimi altındaydı ve uluslararası ilişkilerde söz sahibi değillerdi. Dünyanın önde gelen barış ve güvenlik organının bir milyardan fazla insanın yaşadığı bir kıta için kalıcı bir söz sahibi olmamasını kabul edemeyiz… Afrika'nın hem kıtada hem de dünya çapında barış ve güvenlik konularındaki görüşlerinin hafife alındığını da kabul edemeyiz.” dedi.

Bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Guterres, “Bu Konsey'in tam güvenilirliğini ve meşruiyetini sağlamak, BM Genel Kurulu'nun, Arap Grubu'ndan Benelüks, İskandinav ve CARICOM ülkelerine kadar çeşitli coğrafi grupların ve bu Konsey'in bazı daimi üyelerinin bu adaletsizliği düzeltme yönündeki uzun zamandır devam eden çağrılarına kulak vermek anlamına geliyor” açıklamasını yaptı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.