Günlük analiz

Yurt içinde TCMB Haziran Piyasa katılımcılar Anketi yayımlandı. Piyasa katılımcılarının 2024 yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki aya göre sınırlı düşerek yüzde 43,52 oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TCMB anketinde enflasyon beklentilerinin düşmeye ve hedeflerine yaklaşmaya devam ettiğini belirtti.

Günlük analiz
Yayınlama: 17.06.2024
2
A+
A-

Türkiye

Yurt içinde TCMB Haziran Piyasa katılımcılar Anketi yayımlandı. Piyasa katılımcılarının 2024 yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki aya göre sınırlı düşerek %43,52 oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TCMB anketinde enflasyon beklentilerinin düşmeye ve hedeflerine yaklaşmaya devam ettiğini belirtti.

Bugün yurtiçinde tatil nedeniyle veri akışı bulunmamakta.

Euro Bölgesi

Euro Bölgesi’nde 15 milyar Euro ile beklentiler altında gelse de dış ticaret dengesi fazla vermeye devam etti. ECB Başkanı Lagarde, büyük bir şok veya aşağı yönlü risk gerçekleşmediği sürece  enflasyonun 2025 ‘in ikinci yarısında %2’ye düşürmeyi hedeflediklerimi ifade etti. ECB üyesi Centono, ECB’nin faiz indirim sonrası verilere bağlı kalmasını ve ihtiyatlı olması gerektiğini vurguladı. İngiltere Merkez Bankası anketine göre ,12 aylık enflasyon beklentileri %2,8 den %2,6’ya geriledi. ECB’den sonra BoE’ın önümüzdeki aylar faiz indirimine gideceği beklentileri güçlendi. Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra verilerden çok siyasi gelişmeler Avrupa piyasaları üstünde etkili olmaya devam ediyor.

Bugün Euro Bölgesinde önemli veri akışı bulunmamakla beraber ECB Başekonomisti Lane ve ECB üyelerinin konuşmaları takip edilecek.

ABD

Veri akışının sakin olduğu haftanın son işlem gününde, Michigan Üniversitesi Tüketici güven endeksi beklentilerin de altında gelerek son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi,65,6. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri %3,3 ile değişmezken uzun vadeli enflasyon beklentileri %3’den %3,1’e çıktı. Fed üyesi Mester yaptığı açıklamada, enflasyonun duraksamasının ardından tekrar düşüşe geçtiğini, faiz indirimi için enflasyon verilerinin birkaç ay daha gerileme göstermesini beklediklerini açıkladı.

ABD’de bugün veri akışı bulunmamakta.

Kaynak: Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.