Günlük analiz

Yurt içinde tüketici enflasyonu yıllık bazda Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak ekonomi yönetiminin beklediği zirveye ulaştı.

Günlük analiz
Yayınlama: 04.06.2024
0
A+
A-

Türkiye

Yurt içinde tüketici enflasyonu yıllık bazda Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak ekonomi yönetiminin beklediği zirveye ulaştı. Mayıs ayında yıllık enflasyon %75,5 olarak gerçekleşirken, aylık bazda %3,4 oldu. Mayıs ayında aylık bazda en yüksek artış giyim-ayakkabı grubunda görüldü. Giyim-ayakkabı grubunu doğalgaz fatura desteğinin bitmesiyle konut grubu izledi. Mayıs ayında çekirdek enflasyonda ılımlı da olsa bir düşüş görüldü. Yıllık çekirdek enflasyon 14 ay sonra ilk kez manşet TÜFE'nin altına geriledi.  Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü ve enflasyonda kalıcı düşüşün haziranda başlayacağını söyledi. İSO Türkiye imalat PMI Mayıs'ta 48,4’e gerileyerek, 2. ay üst üste eşik değer olan 50'nin altında kaldı. Nisan'da 49,3 olan manşet PMI, Mayıs ayında Türk imalat sektörünün karşılaştığı zorlu talep ortamı, toplam yeni siparişlerde ve ihracatta yavaşlamanın sürmesine yol açtı. Buna bağlı olarak firmalar üretim ve istihdam düzeylerini azalttı. Türkiye'de ihracat Mayıs ayında yıllık yüzde 11,4 artarak 24,1 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı Mayıs'ta yıllık yüzde 47,8 düşerek 6,5 milyar dolar oldu.

Bugün yurt içinde TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunum yapması bekleniyor.

Euro Bölgesi

Haftanın ilk işlem günü Euro Bölgesi’nde ve bölgenin en büyük ekonomisine sahip Almanya’da imalat PMI rakamları açıklandı. Euro Bölgesi’nde imalat sektörü PMI endeksi 47,3 seviyesinde açıklanarak beklentilerin ve eşik değerin altında seyrini sürdürmeye devam etti. Almanya’da ise 45,4 seviyesinde açıklanan veri beklentilere paralel açıklanırken, zayıf seyrini sürdürdü.

Almanya’da bugün işsizlik oranı takip edilecek.

ABD

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyon kontrol altına alınmadan önce borçlanma maliyetlerini düşürmenin ABD refahının temellerini riske atacağını söyleyerek faiz oranlarının “uzun” bir süre sabit kalması gerektiğini belirtti. ABD'de ISM imalat endeksi Mayıs ayında siparişlerdeki azalmayla 48,7 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın sürdüğüne işaret etti.

ABD’de bugün fabrika siparişleri ve JOLTS verisinin açıklanması bekleniyor.

Kaynak: Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.