Griden çıkıyor muyuz

Demokrat Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi selefi Donald Trump, perşembe günü merakla beklenen bir tartışma için karşı karşıyaydı.

Griden çıkıyor muyuz
Yayınlama: 28.06.2024
2
A+
A-

Demokrat Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi selefi Donald Trump, perşembe günü merakla beklenen bir tartışma için karşı karşıyaydı. Her iki lider de Atlanta'daki tartışmaya risk ve fırsatın bir karışımını sunan siyasi kırılganlıklarla girerken, aynı zamanda seçmenler arasında Amerikan siyasetinin durumu hakkında derin bir kutuplaşma ve derin kaygının yaşandığı bir döneme denk geliyor. Ne Biden ne de Trump popüler değil ve pek çok Amerikalı, tercihleri konusunda derin bir kararsızlığa sahip.

Fransada seçim yaklaştı son duruma bir bakalım. Fransa Başkanı Emmanuel Macron'un bu ay parlamento seçimlerine gitme yönündeki şok kararı ve Marine Le Pen'in anketlerde önde gelen aşırı sağcı Ulusal Mitingi (RN), Fransa'nın mali sürdürülebilirliğine ilişkin endişeleri artırdı. RN'den sonra ikinci sırada yer alan sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının harcama planları mali kaygıları artırdı.

NFP'nin taktik oylama nedeniyle 7 Temmuz'daki ikinci seçim turunda beklenenden daha iyi performans göstermesi ve hatta yeni bir hükümetin parçası olması riskinin finansal piyasalar için daha büyük bir endişe olabileceğini söylüyor. NFP, bu yıl memur maaşlarının yüzde 10 oranında artırılmasından emeklilik yaşının şu anda 64'ten 60'a düşürülmesine kadar değişen politikaları karşılamak için harcamaları 2027 yılına kadar kademeli olarak yıllık ekstra 150 milyar avroya (160,44 milyar dolar) çıkarmak istiyor.

Harcamaların, mirastan zenginliğe ve çokuluslu şirketlere kadar çeşitli vergilerdeki artışlarla tamamen dengeleneceği belirtiliyor. Geçen hafta bir yetkili, NFP'nin hükümet kurması durumunda Fransa'nın bütçe açığını artırmayacağını ancak azaltmayacağını da söyledi. Bu yatırımcılar için endişe verici bir durum. Fransa'nın bütçe açığı geçen yıl üretimin %5,5'i seviyesindeydi ki bu Avrupa Birliği'nin %3 sınırının çok üzerinde, bu da AB yönetimini disiplin tedbirleri önermeye sevk etti.

Aşırı sağcı RN'nin mali danışmanı Jean-Philippe Tanguy, bir röportajda, partinin “açığın kontrolden çıkmasına izin vermeyeceğini” ve açığı 2027'ye kadar %3'e düşürme yönündeki mevcut planlarını sürdüreceğini söyledi. AB kurallarına saygı göstermek. Aynı zamanda kamu maliyesinin denetlenmesi taahhüdünde de bulundu. RN'nin maliyetli planlarının piyasaları ürküttüğüne şüphe yok. Bunlar arasında enerjiye uygulanan katma değer vergisinin düşürülmesi ve işçiler için emeklilik yaşının 60'a düşürülmesi yer alıyor; ancak parti artık bunun yalnızca 20 yaşından önce çalışmaya başlayanlar için geçerli olacağını söylüyor.

Planlarının maliyetinin şu şekilde dengelenebileceğini söylüyor: bürokrasiyi ortadan kaldırmak, vergi boşluklarını kapatmak ve göçmenlere fayda sağlayan sosyal yardım harcamalarını azaltmak. Bakalım sonuç ne olacak. Yurtiçinde ise TCMB beklendiğimiz gibi Politika faizine dokunmadı ve %50’de sabit tuttu. Karar metninde sterilizasyon araçlarının gerektiğinde “çeşitlendirilerek” etkin şekilde kullanılacağı vurgulandı. Enflasyondaki düşüş eğiliminin sonucu Ekim ayı itibariyle kademeli faiz indirim döngüsünün başlamasını bekleyerek 2024 yılsonu sonu politika faizi beklentimiz ise %40’ı koruyoruz.

Bugün gündem Ekonomi kalkınma ve işbirliği örgütü bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri liste için bugün TSI 12:00'de Singapur'da düzenlenecek FATF Genel Kurul toplantısı metni sonucu olacak. FATF 2021’de bizi gri listeye almıştı. Bu da uluslararası bankalar ve yatırımcılarla işbirliği yapmayı zorlaştırıyor.

Bu durum, ihracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına, ilgili ülkelere sermaye akışı olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Yaptığımız düzenlemeler neticesinde 3 yılda bir güncellenen listenin çıkmamız bekleniyor.

Dünyadan manşet haberler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'in bankalarca hesaplanacak kaldıraç oranı bulunan bankalara, ilave olarak zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik “Zorunlu Karşılıklarda Farklılaşma” başlıklı bölümünü yürürlükten kaldırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların ticari müşteri kredilerini erken ödeme talebiyle ilgili düzenlemede değişikliğe gitti.

TCMB'nin “Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Kağıt ithalatında 3 yıl süreyle koruma önlemi uygulanacak.

Cumhurbaşkanlığı'nın “Kağıt İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Kararı” Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, beklentilerinin Gri Liste'den çıkmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi paketinde kira gelirleri için yüzde 20 stopaj kesintisi olacağı iddialarına ilişkin “Şu anki çalışmamızda böyle bir şey söz konusu değil. Zaten 500 liranın üzerinde olan kiraların bankalar üzerinden yatırılmasını öngören bir sistemimiz var. Onun dışında şu anki çalışmamızda böyle bir konu söz konusu değil.” dedi.

İsviçreli varlık yönetim şirketi Pictet, yüksek enflasyonla mücadele konusunda ilerleme sağlaması nedeniyle Türkiye pozisyonlarını artırdığını açıkladı. JPMorgan’ın Türkiye Ekonomisti ve eski TCMB ekonomisti Fatih Akçelik, “Merkez Bankası'nın döviz pozisyonları ikinci bir kur krizini yönetebilecek seviyede.” dedi.

Fed Başkan Yardımcısı Michelle Bowman, enflasyon baskılarının hala yüksek olması nedeniyle Fed'in faiz indirimine gitmesini desteklemeye hazır olmadığını yineledi. Bowman, Fed'in mevcut faiz oranı duruşunun “kısıtlayıcı” olmaya devam ettiğini ve para politikası mevcut seviyelerde tutulsa bile fiyat baskılarının soğuması gerektiğini söyledi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva düzenlediği basın toplantısında, “Yukarı yönlü önemli risklerin farkındayız. Bu riskler göz önüne alındığında, Fed'in politika faizlerini en azından 2024'ün sonlarına kadar mevcut seviyelerde tutması gerektiği konusunda hemfikiriz” dedi.

Aynı zamanda Fed'in faiz oranlarını düşürmek için “en azından” yılsonuna kadar beklemesi gerektiğini savundu.

Almanya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Sırbistan menşeli “kalayla kaplanmış (teneke) ürünler” ithalatına yönelik damping soruşturması açıldı.

Çin ve Endonezya menşeli “soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı çelik ürünler” ithalatına yönelik damping soruşturması açıldı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yenin dolar karşısında 161'i geçerek 38 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle birlikte, yetkililerin “hızlı ve tek taraflı” döviz hareketlerinin ekonomi üzerindeki etkisinden “derin endişe” duyduğunu söyledi.

Suzuki, yetkililerin aşırı döviz hareketlerine uygun şekilde karşılık vereceğini ve Japon para birimine olan güvenin korunduğunu söyledi. Yen, Cuma sabahı dolar karşısında 161,155 ile 1986'dan bu yana en zayıf seviyesine geriledi.

Kaynak: A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.