Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 13 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım’ın raporuna göre bugün Asya endeksleri pozitif seyrin etkisi ile ABD endeks vadelileri yatay pozitif seyrediyor.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 13.08.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım, piyasaların bu haftaki önemli ABD fiyat verileri öncesinde Avrupa'daki yavaşlayan büyüme risklerinin büyüklüğünü ve borçlanma maliyetlerinin görünümünü değerlendirdiğini bildirerek şu açıklamayı yaptı:

“Piyasalarda Bugün

ABD endeksleri dünkü karışık seyir sonrası bugün ABD ÜFE verisine odaklanacak. Pazartesi günü Dow %0,36 düştü, S&P 500 neredeyse sabit kaldı ve Nasdaq Composite %0,21 yükseldi.  Endesklerin toparlanma çabasına destek olan şirketler arasında, çip üreticisi yeni nesil işlemcileriyle ilgili endişeleri aşmayı hedeflediği için Nvidia %4 yükseldi. Öte yandan JetBlue Airways de sadakat programını teminat olarak kullanarak 2,75 milyar dolar borçlanma planlarını duyurduktan sonra %20,7 düştü. Bugün ise Asya endeksleri pozitif seyrin etkisi ile ABD endeks vadelileri yatay pozitif seyrediyor. Japon Nikkei endeksi tatil dönüşü  %3’ün üzerinde yükseliş yaşadı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,91%’ e gerilerken, Dolar endeksi 102,80 seviyesine yakınsayarak sınırlı hareket alanı içinde seyrediyor. Bugün takip edilecek ÜFE verisi Eylül ayı için başa baş giden 25 – 50 baz puan faiz indirim ihtimallerinden hangisinin ağırlık kazanacağı konusunda etkili olabilir. Piyasa beklentisi ÜFE’nin Temmuz ayında 0,2% ile sabit kalması çekirdek ÜFE’nin ise %0,4%’ten  %0,2’e yavaşlaması  yönünde. Avrupa borsaları Salı günü yükselişe geçti.Piyasalar bu haftaki önemli ABD fiyat verileri öncesinde Avrupa'daki yavaşlayan büyüme risklerinin büyüklüğünü ve borçlanma maliyetlerinin görünümünü değerlendirdi. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50'si %0,5 artarak 4.690'ın üzerine çıktı ve tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 500 %0,4 artarak 500 eşiğini geçti. İngiltere’de ücret artışı, işsizlik oranında beklenmedik bir düşüşe rağmen Haziran ayına kadar olan üç ayda, son iki yılın en düşük hızına yavaşladı. Ekonomi genelinde, finans ve iş hizmetleri sektörü yıllık düzenli büyüme oranında %6.2 ile en büyük artışı gördü. İnşaat sektöründe ise ücret artışı en düşük hızda gerçekleşti ve %3.5 oldu. İşsizlik oranının %4.2'ye düştüğü ve ekonomistler tarafından beklenen %4.5'in altında olduğu Haziran ayına kadar olan üç ayda iş arayan kişi oranı %0.2 puan azaldı.

Önemli Şirket Haberleri:

Volkswagen AG (VOW3.DE), Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Volkswagen, yeni ID.4 modelinin lansmanını, eski CEO Herbert Diess'in grubun elektrikli araç platformlarını birleştirmeyi amaçladığı yeni SSP platformu altında yer alan Trinity EV projesinin bir parçası olarak 2030'ların başına erteledi. Alman otomobil üreticisi, Trinity projesi kapsamında yeni ID.4'ü ve ardından başka bir elektrikli SUV'yi SSP platformu üzerinde piyasaya sürmeyi planlıyordu. Ancak, 2026'da bir araç piyasaya sürülmesi öngörülen proje, yazılım sorunları nedeniyle gruptaki zayıf Cariad yan kuruluşundan kaynaklı gecikmeler nedeniyle ertelendi.(Olumsuz)

Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler:The Home Depot,  Tencent Music Entertainment Group, Nu Holdings Ltd.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.