Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 13 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın değerlendirmelerine göre piyasalarda, Ekim ayında başka bir faiz indirimi için beklentiler azaldı.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 13.09.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar değerlendirmesi şu şekilde:

“Piyasalarda Bugün

ABD 10 yıllık tahvil getirileri, Fed'in önümüzdeki hafta daha agresif bir faiz indirimi yapabileceği yönünde artan beklentilerin ortasında Cuma günü %3,65 civarında seyretti ve Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviyelere yakınsadı. CME verilerine göre piyasalar güncel olarak  Fed'in 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasına %57, daha büyük olarak  50 baz puanlık indirime ise %43 oranında bir olasılık veriyor. Perşembe günkü veriler ABD üretici fiyatlarının Ağustos ayında beklenenden daha fazla arttığını gösterdi. ABD endeks vadeli işlemleri, önceki günkü pozitif seyrin ardından Cuma günü yatay seyrediyor. Perşembe günkü seansta Dow %0,58, S&P 500 %0,75 ve Nasdaq Composite %1 yükseldi. Nvidia (%1,9), Broadcom (%4), Meta Platforms (%2,7), Amazon (%1,3) ve Alphabet (%2,3) dahil olmak üzere megacap teknoloji şirketleri yükselişe öncülük etti. On bir S&P sektörünün tamamı pozitif kapanış yaptı.

Altın, zayıf dolar ve düşük tahvil getirileri sonrası Cuma günü ons başına yaklaşık 2.560 dolara yükselerek yeni bir rekor kırdı. Dolar endeksi Cuma günü Fed'in gelecek hafta faiz oranlarını düşürmeye agrasif şekilde başlayacağı  yönündeki artan beklentiler arasında önceki seanstaki kayıplarını sürdürerek 101'e doğru geriledi. Japon Yeni Cuma günü dolar karşısında 141'e doğru tırmandı ve Japonya Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin güçlü şahin bir görünüm sergilemesi ile yılbaşından bu yana en yüksek seviyelerine yaklaştı.

Euro, ECB'nin son para politikası kararı sonrası 1,1 doların üzerine çıktı. Merkez bankası, son enflasyon verilerinin genel olarak beklendiği gibi geldiğini söyleyerek, borçlanma maliyetlerini beklendiği gibi düşürdü. Politika yapıcıları, manşet enflasyonun bu yılın ilerleyen zamanlarında tekrar yükseleceğini ve gelecek yılın ikinci yarısında hedefe düşeceğini öngörüyor. Ancak, çekirdek enflasyon oranının hem 2024 hem de 2025 için biraz daha yüksek olması bekleniyor. Merkez bankası, politika oranlarını gerektiği kadar kısıtlayıcı tutacağını ve daha fazla faiz indirimi belirlemek için veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izlemeye devam edeceğini yineledi. Piyasalarda, Ekim ayında başka bir faiz indirimi için beklentiler azaldı ancak bu yıl bir veya iki çeyrek puanlık indirim beklentisi fiyatlanmaya devam ediyor.

Bugün ABD tarafında Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı tüketici güven endeksi takip edilecek. Endeks, son 8 ayın en düşük seviyesine gerileyerek Ağustos’ta 67,9 puan olarak açıklanmıştı. Piyasa beklentisi endeksin 68,3 puana toparlanması bekleniyor.

Önemli Şirket Haberleri:

Oracle (ORCL), Austin merkezli, veri tabanı yazılımı alanında faaliyet gösteren yazılım üreticisi Oracle, bulut altyapı işinin büyüme beklentilerine dair iyimser bir sinyal vererek, yıllık gelirinin 2029 mali yılında en az 104 milyar dolara çıkacağını açıkladı. Oracle ayrıca 2026 mali yılı için satış tahminini analist tahmini olan 64,5 milyar dolarlık beklentinin üzerinde 66 milyar dolara yükseltti. Şirket hisseleri yıl boyunca %53'lük bir artış göstererek yılın en iyi performans gösteren yazılım hisselerinden biri olurken, yukarı yönde revize edilen satış tahmini sonrası Oracle’ın hisseleri geride bıraktığımız seans yaklaşık %5 yükseldi. (Olumlu)

Adobe (ADBE), üçüncü çeyrek 2024 mali sonuçlarını açıkladıktan sonra %10 düşüş yaşadı. Yazılım şirketi, üçüncü çeyrek gelir ve hisse başına kazanç sonuçları piyasa beklentilerini aşmış olmasına rağmen, dördüncü çeyrek beklentileri piyasa tahminlerinin gerisinde kaldı. Şirketin üçüncü çeyrek geliri 5,41 milyar dolar ile  5,37 milyar dolar olan piyasa bekletisini aştı. Adobe, dördüncü çeyrek gelirinin ortalama 5,525 milyar dolar olmasını bekliyor. Bu rakam, piyasa tahmini olan 5,6 milyar doların altında. (Olumsuz)


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.