Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 11 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın analizine göre Apple, İrlanda’daki 14 milyar dolarlık vergi anlaşmazlığı nedeniyle mahkemede yenilmesinin ardından yüzde 0,3 düşüşle kapandı.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 11.09.2024
0
A+
A-

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

“Piyasalarda Bugün

ABD borsaları geride bıraktığımız gün,  yatırımcıların Fed'in yaklaşan faiz oranı kararı için önem arz eden  enflasyon raporuna hazırlanmalarıyla karışık bir şekilde kapandı. S&P 500, üst üste ikinci galibiyet gününe işaret ederek %0,4 artarken, Dow Jones ise bankacılık hisselerindeki büyük kayıplar nedeniyle 92 puan kaybetti. JPMorgan, 2025 net faiz geliri beklentilerini düşürdükten sonra %5,2 düştü. Goldman Sachs ise zayıf işlem geliri projeksiyonları nedeniyle %4,4 düştü. Nvidia (+%1,5), Microsoft (+%2,1) ve Amazon (+%2,4) gibi teknoloji hisseleri, Nasdaq 100'ü %0,9 yükselterek bir miktar destek sağladı. Diğer hisseler arasında Oracle hisseleri, kazanç tahminlerini aştıktan ve Amazon Web Services ile bir anlaşma sağladıktan sonra %11,5 yükseldi. Apple, İrlanda'daki 14 milyar dolarlık vergi anlaşmazlığı nedeniyle mahkemede yenilmesinin ardından %0,3 düşüşle kapandı.

Nikkei endeksi Çarşamba günü %1,5 düşerek 35.600'e gerileyerek, Japonya Merkez Bankası üyelerinin şahin açıklamalarının ardından önceki seanstaki kayıplarını sürdürdü. BOJ yönetim kurulu üyesi Junko Nakagawa, ekonomi ve enflasyon tahminleri doğrultusunda hareket ederse merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini söyledi. Yen, Nakagawa'nın açıklamalarının ardından yılbaşından bu yana en yüksek seviyelerine çıkarak ihracat ağırlık Japon şirket hisseleri üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşturdu. Benzer şekilde ABD enflasyon verisi öncesi ABD endeks vadelileri Asya borsalarındaki satış baskısına paralel negatif seyrediyor.

Dolar endeksi, yatırımcıların Kasım seçimleri öncesinde ABD başkanlık adayları Kamala Harris ile Donald Trump arasında gerçekleşen ilk ve tek canlı yayın tartışması sonrası kazanımlarını geri vererek Çarşamba günü 101,5'in altına düştü. Analistler, Harris'in başkan olma şansının hafifçe arttığını ve bu durumun daha fazla gümrük vergisi ve olası Trump başkanlığında artacak olan mali harcama beklentileriyle desteklenen dolar üzerinde baskı yarattığını öne sürdü.
Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisinde, manşet enflasyon Mart ayından bu yana kademeli şekilde yavaşlarken, çekirdek enflasyon daha katı görünümünü korudu. Piyasa beklentisi manşet enflasyonun 2,5%’ya yavaşlaması, çekirdek enflasyonun 3,2%’de kalması bekleniyor. CME verilerine göre, piyasalar güncel olarak 25 baz puanlık faiz indirimine %66 oranında ihtimal verirken, daha büyük bir indirim oranı olarak 50 baz puanlık indirim için hala %34 oranında ihtimaller ön planda kalmaya devam ediyor.

Önemli Şirket Haberleri:

JPMorgan Chase (JPM) hisseleri, Bankanın başkanı ve COO'su Daniel Pinto’nun önümüzdeki yıl net faiz gelirinin analistlerin beklediğinden daha düşük olacağını açıklaması ile %6,2 oranında düştü. 2025 yılı için Visible Alpha'nın net faiz geliri (NII) konsensüsü 90 milyar dolar olarak belirlenmişken, Pinto, sektör konferansında bunun pek makul olmadığını ve piyasaların daha düşük faiz oranları öngördüğünü söyledi. Öte yandan Pinto, 2024'ün üçüncü çeyreğinde yatırım bankacılığı ücretlerinin piyasa beklentisi üzerinde %15 artabileceğini açıkladı.Yılın başlarında CEO Jamie Dimon yatırımcılara bankanın hisselerinin aşırı değerli olduğunu düşündüğünü söylemişti. JPMorgan hisseleri Ağustos ayı sonunda rekor seviyeye ulaşmıştı ancak o tarihten bu yana yaklaşık %9 düştü.  (Olumsuz)

Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler: Manchester United plc, Oxford Industries, D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.S.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.