Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 4 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın değerlendirmelerine göre küresel borsalarda ekonominin sağlığına ilişkin endişeler ve teknoloji hisselerindeki satış dalgası ön plana çıkarken borsa endeksleri düştü.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 04.09.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar analizinde şu ifadeler yer aldı:

“Küresel borsalarda ekonominin sağlığına ilişkin endişeler ve teknoloji hisselerindeki satış dalgası ön plana çıkarken borsa  endeksleri düştü. Salı günü normal işlemde Dow %1,51 düştü, S&P 500 %2,12 düştü ve Nasdaq Composite %3,26 düştü. ISM İmalat PMI, Ağustos 2024'te 47,2'ye yükselerek 47,5'lik piyasa beklentilerinin altında açıkladı. Veri son 22 dönemde ABD imalat faaliyetlerindeki 21. aylık daralmayı yansıttı. Sonuç, ABD ekonomisinde üretimdeki zayıf ivmeyi uzatarak, Fed’in sektördeki yüksek faiz oranlarının etkisini vurguladı. Ankete katılanlar, yeni sipariş seviyelerinde yeni bir düşüş (Temmuz'daki 47,4'e karşı 44,6) olduğunu, bunun üst üste üçüncü düşüş olduğunu belirtti. Öte yandan, istihdam seviyeleri daha yavaş bir hızda da olsa üst üste 3. ay düştü (46'ya karşı 43,4). Fiyat cephesinde maliyetler daha hızlı bir oranda arttı (54'e karşı 52,9), 52,5'e yavaşlama bekleyen piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşti.

Kurumsal gelişmeler cephesinde, özellikle yarı iletken sektöründeki teknoloji hisseleri düşüşlere öncülük etti. Yapay zeka destekli piyasa rallisinde lider oyuncu olan  Nvidia, %8'den fazla düşerek Broadcom (-%5,4), Qualcomm (-%6,2) ve Micron (-%7,2) gibi diğer çip üreticilerini de aşağı çekti.

Euro Bölgesi Hizmet PMI'ı bir önceki ay açıklanan 51,9'dan 2024 Ağustos'unda 52,9'a yükseldi ve 51,9'luk  piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde geldi. Bu, Euro Bölgesi'nin hizmet faaliyetlerinde üst üste yedinci genişlemesi oldu.

Almanya Hizmetler PMI, Temmuz ayındaki ön 51,4 ve 52,5'ten Ağustos ayında hafifçe aşağı doğru 51,2'ye revize edildi .Veri üst üste üçüncü ay yavaşlama sinyali verdi ve son beş ayın en zayıf performansını kaydetti. DAX Çarşamba günü yaklaşık %0,9 düşüşle 18570 seviyesine geriledi.Fransız CAC 40, küresel ekonominin sağlığına ilişkin endişelerin körüklediği daha geniş küresel borsa düşüşlerinin parçası olarak Çarşamba günü %0,9 düşerek 7.505'e geriledi ve iki haftanın en düşük seviyesine ulaştı.

Önemli Şirket Haberleri:

Nvidia (NVDA), hisseleri, küresel borsalardaki satış baskısına paralel şekilde  geride bıraktığımız ABD senasında %9'dan fazla düştü. Şirket hisseleri, Adalet Bakanlığı'nın Nvidia ve diğer şirketlerinin anti-tröst yasalarını ihlal edip etmediğini araştırmasıyla birlikte piyasa öncesi işlemler sırasında %3 oranında değer kaybetmeye devam etti.  Yapay zeka çip üreticisi, Salı günü “Muhteşem Yedili” hisseleri arasında en kötü performansı gösterdi ve 12 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.(Olumsuz)

Zscaler(ZS),hisseleri, güçlü dördüncü çeyrek sonuçlarına rağmen %15 düştü. Şirketin sonuçları beklentileri aşsa da, 2025 mali yılı için öngördüğü tahminler analist beklentilerinin gerisinde kaldı. Zscaler, düzeltilmiş kazancın hisse başına ortalama olarak 2.84 dolar olmasını bekliyor. Bu, piyasa beklentisi olan 3.36 dolardan önemli ölçüde düşük. Ayrıca, şirket satışların ortalama olarak 2.61 milyar dolar olmasını beklediğini bildirdi. Bu tahmin beklenen 2.63 milyar dolardan düşük.(Olumsuz)

GitLab (GTLB) hisseleri, şirketin beklentileri aşan güçlü ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından ve tam yıl tahminini yükseltmesiyle %15'ten fazla yükseldi. Üçüncü çeyrek için GitLab, satışların 187 milyon dolar ile 188 milyon dolar arasında olmasını ve düzeltilmiş hisse başına kazancın 0.15 ila 0.16 dolar arasında olmasını bekliyor. Şirketin sunduğu bu rehberlik, analist tahminlerini aşarak hisse başına 0.11 dolar ve 187.7 milyon dolar satış öngörüsünün üzerinde bir rakam. Ayrıca, şirket yıl sonu tahminini yükselterek satışların 742 milyon dolar ile 744 milyon dolar arasında olmasını ve düzeltilmiş hisse başına kazancın 0.45 ila 0.47 dolar arasında olmasını beklediğini bildirdi. Bu da daha önceki tahminlerin üzerinde. Ek olarak güncellenmiş tahmin, 736.67 milyon dolar satış ve hisse başına 0.37 dolar kazanç üzerine şekillenen konsensüs tahminlerini aşıyor.(Olumlu)”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.