Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 28 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, küresel piyasaların cuma gün açıklanacak Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği PCE verisi ve bugün açıklanacak Nvidia finansallarına odaklandığını duyurdu.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 28.08.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım, uluslararası piyasaları şöyle değerlendirdi:

“Piyasalarda Bugün

Küresel piyasalar Cuma gün açıklanacak Fed'in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği PCE verisi ve bugün açıklanacak Nvidia finansallarına odaklandı. Avustralya enflasyonu Temmuz ayında beklenenden daha yüksek geldi ve bu da Avustralya Merkez Bankası'nın para politikasına yönelik şahin bir görünümü güçlendirdi. Salı günü normal işlemlerde, Dow %0,02 yükselirken, S&P 500 ve Nasdaq Composite ikisi de %0,16 kazandı. 11 S&P sektöründen altısı teknoloji, finans ve gayrimenkul sektörü liderliğinde yükseldi. Teknoloji sektöründe Nvidia %1,5’luk yükselişle bugün açıklayacağı bilanço öncesi mega sermayeli şirketler arasında kazanımlara öncülük etti.

Hafta ortasında, Japon hisseleri yatırımcıların teknoloji ve yapay zeka rallisini daha da körükleyebilecek Nvidia'nın kazanç raporunu beklemesiyle üst üste ikinci seansta yükseldi. Yatırımcılar Japonya Merkez Bankası para politikasının görünümünü değerlendirmeye devam ederken Japon hisseleri zayıflayan yenden faydalandı. BOJ Başkan Yardımcısı Ryozo Himino, ekonomik faaliyet ve fiyatlar için görünüm gerçekleşirse merkez bankasının parasal genişlemenin derecesini ayarlayacağını söyledi. Toyota Motor (%3,9), Disco Corp (%1,4), Advantest (%4,2), Sony Group (%2,3) ve Hitachi (%2,5) gibi endeks ağırlığı yüksek şirketler arasında güçlü performanslar görüldü.Çin tarafında ise gerileme devam etti. SHANGHAI 28 haftalık düşük seviyesi olan 2836,00 puana geriledi. Son 4 haftada, Shanghai Borsası Bileşik Endeksi %1,92 düştü ve son 12 ayda %9,56 düştü.

Avrupa borsaları yatırımcıların teknoloji ve yapay zeka sektörlerini canlandırabilecek Nvidia'nın kazançlarını beklemesiyle Çarşamba günü yükseldi. Alman DAX, 6 haftalık zirveler civarında işlem görerek %0,4 artışla 18.750'nin üzerine çıktı. SAP, Siemens, Deutsche Telekom, Airbus ve Allianz gibi büyük şirketler %0,3 ile %0,9 arasında kazançlar elde etti.

ABD vadeli işlemleri, yatırımcıların teknoloji rallisinin sürdürülebilirliğini ve yapay zeka talebinin durumunu ölçmek için Nvidia'nın kazanç raporuna hazırlanmasıyla Çarşamba günü yatay pozitif seyrediyor.

Önemli Şirket Haberleri:

Nvidia (NVDA) bugün ABD seansı kapanışı sonrasında yayınlayacağı   ikinci çeyrek finansallarında beklentiler yüksek. Çip üreticisi, bu yıl S&P 500 endeksindeki en iyi performansı gösteren hisse senedi oldu. Analistler, şirketin Temmuz çeyreğinde 28,7 milyar dolarlık gelir raporlamasını ve hisse başına 65 cent'lik düzeltilmiş kazanç bildirmesini bekliyor. Bu aşamada Nvidia’nın mevcut çeyrek için öngörüleri de yakından takip edilecek. Piyasa beklentisi, şirketin Ekim çeyreği için 31,7 milyar dolarlık gelir ve hisse başına 71 cent'lik kazanç rehberliği vermesi yönünde. Finansallarda yatırımcıları tedirgin eden konu, Nvidia'nın bir sonraki büyük GPU'sunun zamanlaması. Nvidia hisseleri, şirketin bir sonraki nesil Blackwell GPU'sunun toplu gönderimlerinin gecikeceğine dair bir raporun ardından bu ayın başlarında düştü. Ancak hisse senedi o zamandan beri bu kayıpları telafi etti. Nvidia, Blackwell'in rapordan sonra bu yılın ikinci yarısında üretime geçmek üzere “yolda” olduğunu belirtti.Pazar günü Morgan Stanley analisti Joe Moore, Nvidia hisseleri için ağırlık derecesini korudu ve 144 dolarlık fiyat hedefini yineledi.(Olumlu)

Apple (APPL), Bloomberg’ün konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Apple dijital hizmetler biriminde çalışan yaklaşık 100 kişiyi işten çıkaracak. Haber şirketin, bu önemli biriminde önceliklerin değiştiğine işaret ediyor. Haberin devamında şirketin kıdemli başkan yardımcısı Eddy Cue'nun hizmetler grubundaki personelleri bu konuda bilgilendirdiği belirtildi.(Nötr)

Bank of America (BAC), Warren Buffett, Bank of America hissesinin daha önceki satışlara ek olarak 982 milyon dolarlık kısmını sattı. Bu satış, Buffett'ın ABD'nin ikinci en büyük bankasındaki yatırımını küçültmeye devam ettiğini gösteriyor. Berkshire Hathaway temmuz ortasından itibaren bir dizi satışla hissedeki payını toplamda %13 oranında küçültmüş ve 5,4 milyar dolar gelir elde etmiştir. Berkshire, en son satışları Salı akşamı düzenlenen bir düzenleyici dosyada açıkladı; satışlar 23, 26 ve 27 Ağustos tarihlerinde yapıldığı bildirildi. (Olumsuz)

CrowdStrike'ın (CRWD), bugün cari yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançosunu açıklayacak. Yatırımcılar finansallarda geçtiğimiz ay Microsoft Windows işletim sistemini felç eden küresel siber kesintinin siber güvenlik firması üzerindeki etkinin ve bu durumun rakiplere karşı pazar payı kaybına yol açıp açmadığını görmeyi bekliyor. Microsoft, olayın yaklaşık 8,5 milyon Windows cihazını etkilediğini belirtmişti ve CrowdStrike'a, Delta Air Lines'ın da dahil olduğu birkaç dava açılmıştı. .(Nötr)”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.