Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 27 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım’ın değerlendirmelerine göre pazartesi günü verilerin dayanıklı mal siparişlerinin Temmuz ayında beklenenden daha fazla toparlandığını gösterdi.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 27.08.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar hakkında gerçekleştirdiği analizde şu ifadeler yer aldı:

“Piyasalarda Bugün

Piyasalar Fed’in para politikasının seyrine ilişkin daha fazla sinyal almak için, Perşembe günü takip edilecek olan işsizlik başvurularını ve Cuma günü açıklanacak olan Temmuz Kişisel Tüketim Harcamaları verilerine odaklanırken, Pazartesi günü Dow %0,16 yükselerek yeni bir rekor seviyede kapanırken, S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla %0,32 ve %0,85 düştü. Bu hareketler yatırımcıların teknoloji hisselerinden enerji, temel tüketim malları ve kamu hizmetleri gibi daha az tercih edilen diğer sektörlere yönelmesiyle gerçekleşti. Hafta ortasında yapay zeka sektörüne olan ilginin devam edip etmediğine ilişkin önemli ipuçları sağlayacak Nvidia bilançosu öncesi, çip ve diğer teknoloji hisseleri Nvidia (-%2,3), AMD (-%3,2) ve Tesla (-%3,2) gibi keskin kayıplar yaşadı.

Pazartesi günü, veriler dayanıklı mal siparişlerinin Temmuz ayında beklenenden daha fazla toparlandığını gösterdi. Öte yandan, ABD tahvil getirileri Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileri nedeniyle baskı altında kalmaya devam etti. Ortadoğu'daki artan jeopolitik riskler arasında güvenli liman talebinin artmasıyla desteklenen

Dolar endeksi, önceki seansta 13 aylık düşük seviyeye ulaştıktan sonra Salı günü 100,9 civarında istikrar kazandı. Buna rağmen dolar, Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileri nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor. Japon yeni, ABD dolarının bir miktar toparlanması ile üç haftalık zirvesinden geri çekilerek dolar karşısında 145'e doğru değer kaybetti, ancak Orta Doğu'daki jeopolitik riskler her iki para birimine de güvenli liman talebini artırdı.

Almanya ekonomisi 2024'ün 2. Çeyreğinde ön tahminlerle uyumlu şekilde çeyreksel bazda %0,1 daraldı Özel tüketim 1. çeyrekteki %0,3'lük artıştan %0,2 düştü. Almanya İstatistik Ofisi, ikinci çeyrekteki yıllık değişim tahminini fiyat ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak daha önce bildirilen -%0,1'den %0,0'a revize etti.

Önemli Şirket Haberleri:

Apple (AAPL), Mali İşler Müdürü Luca Maestri’nin görevinden ayrılacağını ve yerine Kevan Parekh’in geçeceğini açıkladı. Mali işler başkanı olarak görev süresinde, Maestri şirketin gelirini iki katından fazla artırmasına yardımcı oldu ve hizmet gelirleri beş katından fazla büyüdü. Parekh, Apple’da 11 yıldır çalışmakla birlikte ve Finansal Planlama ve Analiz Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Ynei CFO Apple’dan önce, Parekh Küresel Satış, Perakende ve Pazarlama Finansını yönetti. Apple’a katılmadan önce Thomson Reuters ve General Motors gibi şirketlerde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunduğu biliniyor.(Nötr)

SolarEdge Technologies (SEDG), Zvi Lando'nun CEO olarak görevinden ayrıldığını açıklamasının ardından, şirket hisseleri dünkü seansta 10%’a yakın değer kaybetti. Lando'nun ayrılığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Eski CFO Ronen Faier geçici CEO olarak atanırken, önceki Kıdemli Finans Başkan Yardımcısı Ariel Porat, CFO olarak hemen göreve başladı. (Olumsuz)

Paramount Global  (PARA) , Bloomberg’in haberine göre, yapımcı David Ellison’ın Skydance Media şirketi, Seagram Co.'nun varisi Edgar Bronfman Jr.'ın çekilmesinin ardından Paramount ‘ın yeni sahibi olmaya hazırlanıyor. Bu sektördeki en çekişmeli satın alma rekabetlerinden birinin sonununa gelinirken, Paramount, Skydance ile anlaşmayı 2025 yılının ilk yarısında tamamlamayı planladığını duyurdu.(Nötr)”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.