Gedik Yatırım’dan dünya ve Türkiye değerlendirmesi

İstanbul, 21 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, ABD’de yaklaşan Jackson Hole sempozyumu ve Fed’in son toplantı tutanaklarının yayınlanması öncesinde oynaklığın arttığı, yurt içinde ise veri takviminin sakin görüldüğünü belirtti.

Gedik Yatırım’dan dünya ve Türkiye değerlendirmesi
Yayınlama: 21.08.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre, ABD borsaları yatırımcıların Fed'den gelecekteki faiz indirimlerine ilişkin sinyaller beklemesiyle dünü dalgalı bir seyirle tamamladı.

Gedik yatırım değerlendirmesine illişkin şu bilgiler verildi:

“S&P500 ve Nasdaq100 sekiz günlük yükselişi sonlandırarak her biri yüzde 0,2 düşüşle kapattı ve Dow Jones 61 puan kaybetti. Yaklaşan Jackson Hole sempozyumu ve Fed'in son toplantı tutanaklarının yayınlanması öncesinde oynaklık arttı. Tutanaklarda, beklenen Eylül faiz indiriminin potansiyel büyüklüğü hakkında ipuçları aranacak.

“Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü Jackson Hole sempozyumunda konuşacak. Piyasalar güncel olarak bu yıl toplam 100 baz puan indirim beklerken, merkez bankasının Eylül ayında 25 veya 50 baz puanlık bir indirimi destekleyip desteklemeyeceği konusunda bölünmüş durumda.

“Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari Pazartesi günü artan işgücü piyasası riskleri nedeniyle Eylül ayında faiz oranlarını düşürmenin uygun olduğunu söyledi. Dolar, çoğu önemli para birimine karşı aylarca süren düşük seviyelere geriledi ve sterline karşı bir buçuk yıllık düşük seviyelere geriledi. Şirket haberleri cephesinde, Lowe’s, Q2 kar tahminlerini aşmasına rağmen kar görünümünü düşürmesiyle yüzde 1'den fazla düştü. Boeing, yapısal çatlaklar nedeniyle 777x test filosunu piste indirdiğini açıklamasıyla yüzde 4,2 düştü. Palo Alto Networks, güçlü Q4 sonuçları ve iyimser rehberlik sayesinde yaklaşık yüzde 9 yükseldi ve Eli Lilly, kilo verme ilacı tirzepatide'in prediyabetik yetişkinlerde Tip 2 diyabet geliştirme riskini yüzde 94 oranında azalttığını duyurduktan sonra yüzde 2,8 yükseldi.

Euro Bölgesi

“Avrupa borsaları dün erken kazanımlarını koruyamadı ve Salı günü daha düşük seviyelerde kapandı. Avro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi yüzde 0,3 düşerek 4.856'da kapanırken, pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi daha keskin bir şekilde yüzde 0,5 düşerek 512'ye geriledi, enerji ve metal şirketleri dünkü düşüşe öncülük etti. Euro Bölgesi'ndeki ağır bankalar da değer kaybetti. UniCredit, Nordea ve Santander yüzde 2,3 ile yüzde 1 arasında düşüş yaşadı. Enerji üreticileri de keskin bir düşüş yaşadı, TotalEnergies ve ENI sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 1 düştü. Ekonomi takvimi cephesinde, Alman üretici fiyatları azalan baz etkileri ortasında yıllık bazda 13 ayın en düşük düşüşünü yaşadı.

Türkiye

“TCMB beklentiler doğrultusunda politika faizini sabit bıraktı. Metinde, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacaktır” ifadesinin tutulması, Eylül/Ekim gibi erken faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine yol açabilir. Merkez, önümüzdeki dönemde aylık enflasyonun ana eğilimini düşeceği yönünde yaptığı vurguyu da metinde öne çektiği görüldü. İleriye dönük enflasyon görünümüne ilişkin iyimserliğinin arttığına işaret ettiğini değerlendiriyoruz. TCMB likidite politikasına vurgu yapmaya devam ediyor.

“Geçen ay olduğu gibi likidite gelişmelerinin yakından takip edildiğini ve gerektiği taktirde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağını da belirtiyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklamasında, eylül ayında açıklamayı planladıkları Orta Vadeli Plan için hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde yapısal adımlarla kazanımları kalıcı hale getirerek risk primini daha da iyileştireceklerini belirtti. Bugün yurt içinde veri takvimi sakin görülmektedir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.