Gedik Yatırım: TÜFE enflasyonunun yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz

İstanbul, 5 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım TÜFE enflasyonunun yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Gedik Yatırım: TÜFE enflasyonunun yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz
Yayınlama: 05.08.2024
1
A+
A-

ABD

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, Fed’in gösterge faiz oranlarında değişikliğe gitmediği geride bıraktığımız hafta özellikle ISM İmalat verisinin üst üste 4 aydır daralma bölgesinde açıklanması ABD ekonomisinin yavaşladığına ilişkin endişeleri artırırken, haftanın son işlem günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi piyasa beklentisi altında 114 bina artış kaydetti. İşsizlik oranı beklenmedik şekilde 2021 zirvelerine yükseldi. Daha önemlisi ortalama ücretlerdeki artış piyasaların beklediğinden daha fazla yavaşladı. Piyasada Fed’in faiz oranlarını indirmekte geç kaldığı endişeleri ile bankanın yumuşak iniş yapamayacağı senaryoları endişeleri artırdı. Açıklanan veriler sonrası, iki günlük düşüş, S&P 500'ün Temmuz ayındaki zirvesinden yaklaşık yüzde 6 altına sarkmasına neden olurken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite endeksi kayıplarını sürdürerek 2022 başından bu yana rekor seviyeden ilk yüzde 10'luk düzeltmesini kaydetti. Avrupa ve Asya'da da düşüş yaşadı, Japonya'nın Nikkei endeksi hafta boyunca yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti.

Hafta başında ise ABD ekonomisinin yavaşlayacağına ilişkin endişelerin riskli varlıklardan kaçışları hızlandırması ile Asya endeksleri sert satış baskısına maruz kaldı. Nikkei endeksi yüzde 10’un üzerinde sert bir düşüş yaşarken, ABD endeks vadelilerinde Nasdaq endeksi 4%, S&P500 endeksi ise yüzde 2’nin üzerinde satıcılı seyrediyor.

Bu haftanın ilk işlem gününde ABD tarafında ISM Hizmet verisi takip edilecek. Veri en son Mayıs ayında açıklanan 53,8’den 48,8’e gerileyerek daralma bölgesinde kalmıştı. Piyasa beklentisi Hizmet PMI’ın 51,3 puana ulaşarak tekrar genişleme bölgesine ilerleyeceği yönünde. Verinin Fed’in bu yıl gerçekleştirmesi beklenen faiz indirim politikasına yönelik beklentileri etkileme potansiyeli bulunurken, geride bıraktığımız hafta açıklanan veriler ile piyasalarda bu yıl için yeniden üç faiz indirimi fiyatlanmaya başladı.

Euro Bölgesi

Gedik Yatırım'ın değerlendirmeleri şöyle:

“ABD tarafında beklentilerin altında kalan istihdam verileri küresel borsalarda negatif fiyatlamaya yol açtı. Haftanın son işlem gününde Avrupa endekslerinde sert satışlar görülürken, Euro Stoxx endeksi %2.67, FTSE 100 %1.31, CAC40 %1.61 VE DAX endeksi %2.33 kayıp ile günü tamamladı. Bu hafta Avrupa ülkelerinin nihai PMI verileri takip edilecek. Fransa’da hizmet PMI Temmuz ayında öncü verilerde 50,7 düzeyinde açıklanmıştı. Piyasa beklentisi nihai verinin öncü veriyi teyit edeceği yönünde şekillenmiş olduğu görülüyor. Benzer şekilde Almanya hizmet PMI’ın öncü veriye paralel 52 seviyesinde oluşması, Euro Bölgesi hizmet PMI öncü veriyi teyit ederek 51,9 olarak açıklanması bekleniyor.

Türkiye

“Türkiye'de bugün temmuz ayı enflasyonunun açıklanması bekleniyor. Kurdaki yatay seyir çekirdek enflasyonu sınırlayarak yüzde 2,0 seviyelerinde tutsa da, elektrik, akaryakıt ve sigaraya gelen yüksek oranlı zamların etkisiyle ve hizmet enflasyonunun katılığını korumasıyla manşet TÜFE enflasyonunun yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu oran yüzde 3,4'lük medyan beklentinin hafif üzerinde kalsa da, risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz. Aylık tahminlerimiz, güçlü baz etkilerinin devreye girmesi nedeniyle yıllık enflasyonun TÜFE’de yüzde 71,6’dan yüzde 62,4’e, C grubunda ise yüzde 71,4’ten yüzde 59,5’e gerilemesi anlamına geliyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.