Gedik Yatırım: Avrupa borsaları salı günü keskin bir düşüşle kapandı

İstanbul, 4 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım, Avrupa borsalarının salı gününü keskin bir düşüle kapandığını bildirdi.

Gedik Yatırım: Avrupa borsaları salı günü keskin bir düşüşle kapandı
Yayınlama: 04.09.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım’ın değerlendirmesinde küresel borsalarda ekonominin sağlığına ilişkin endişeler ve teknoloji hisselerindeki satış dalgası ön plana çıkarken borsa endekslerinin düştüğü belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Salı günü normal işlemde Dow %1,51 düştü, S&P 500 %2,12 düştü ve Nasdaq Composite %3,26 düştü. ISM İmalat PMI, Ağustos 2024'te 47,2'ye yükselerek 47,5'lik piyasa beklentilerinin altında açıkladı. Veri son 22 dönemde ABD imalat faaliyetlerindeki 21. aylık daralmayı yansıttı. Sonuç, ABD ekonomisinde üretimdeki zayıf ivmeyi uzatarak, Fed’in sektördeki yüksek faiz oranlarının etkisini vurguladı. Ankete katılanlar, yeni sipariş seviyelerinde yeni bir düşüş (Temmuz'daki 47,4'e karşı 44,6) olduğunu, bunun üst üste üçüncü düşüş olduğunu belirtti.

“Öte yandan, istihdam seviyeleri daha yavaş bir hızda da olsa üst üste 3. ay düştü (46'ya karşı 43,4). Fiyat cephesinde maliyetler daha hızlı bir oranda arttı (54'e karşı 52,9), 52,5'e yavaşlama bekleyen piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Kurumsal gelişmeler cephesinde, özellikle yarı iletken sektöründeki teknoloji hisseleri düşüşlere öncülük etti. Yapay zeka destekli piyasa rallisinde lider oyuncu olan  Nvidia, %8'den fazla düşerek Broadcom (-%5,4), Qualcomm (-%6,2) ve Micron (-%7,2) gibi diğer çip üreticilerini de aşağı çekti.

Euro Bölgesi

“Avrupa borsaları Salı günü keskin bir düşüşle kapandı. ABD borsalarındaki kayıplar nedeniyle yatırımcıların bu hafta yapılacak önemli ekonomik duyurular öncesinde riskli pozisyonlarını azaltmasıyla öğleden sonraki işlemlerde agresif bir geri çekilme yaşandı. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %1,2 düşerek 4.914'te kapanırken, tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi dünkü rekor seviyeden %1 düşerek 520'de kapandı.

“Çip üreticileri ASML ve Infineon her biri yaklaşık %4,5 kaybetti, önceki seanstaki kazanımları sildi ve piyasalar yapay zeka rallisinin ne kadar alanı kaldığı konusunda tereddüt belirtileri göstermeye devam ederken Nvidia'nın keskin kayıplarını takip etti. Bankalar da keskin bir düşüşle kapandı, BBVA, Santander ve UniCredit %2'den fazla düştü. Son olarak, TotalEnergies ve Eni, küresel enerji talebine yönelik giderek kötümserleşen görünümün petrol üreticilerinin gelir beklentilerini baskılamasıyla sırasıyla %3 ve %2,5 düştü.

Türkiye

“TÜİK tarafından ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. Aylık %2,47 ile beklentilerin altında açıklanan TÜFE yıllık olarak %51,97’ye geriledi. ÜFE ise aylık %1,68’lik gerçekleşmeye bağlı olarak yıllık %35,80’e geriledi. Ağustos’ta gıda enflasyonu düşerken hizmet enflasyonu katılığına devam ettiği görüldü. Gelen verilerin ardından TCMB’nın temkinli duruşunu bir süre daha korumasını, Kasım’dan önce faiz indirim sürecine başlama ihtimalinin zayıf olduğunu değerlendirmeye devam ediyoruz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.