Gedik Yatırım: Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü keskin bir düşüşle kapandı

İstanbul, 6 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, Avrupa borsalarının haftanın ilk işlem gününü sınırlı toparlanmalara rağmen keskin bir düşüşle kapattığını duyurdu.

Gedik Yatırım: Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü keskin bir düşüşle kapandı
Yayınlama: 06.08.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım, dün küresel piyasalar ABD imalat aktivitesindeki zayıflık sonrası iştiham piyasasının da beklentilerin üzerinde daralması ve ekonominin sağlığına ilişkin endişelerin artması ile panik havası içinde sert satış dalgasına maruz kaldığını açıklayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“ABD

Bu endişeli görünüme  carry trade alımlarının tersine dönmesi de eklenince zımmi oynaklık endeksi VIX 80%’den fazla artışla 1990’dan bu yana en büyük yükselişini kaydetti.  Nasdaq %5’in üzerinde sert bir geri çekilme yaşarken S&P 500’de %4’ten fazla düşül görüldü. Piyasalarda Fed’in indirime başlamak için geç kaldığı endişeleri gündeme gelirken, bu yıl Federal Rezerv'den toplam 100 baz puanlık gevşeme ve Eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirim beklentileri işlerlik kazandı. FOMC üyesi Goolsbe’nin resesyon beklemediğini söylemesi ve ISM Hizmet endeksinin beklentinin üzerinde 51,4 olarak açıklanması ABD borsalarındaki endişeleri bir miktar yatıştırdı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi önceki seansta bir yıldan uzun sürenin en düşük seviyesi olan %3,67'ye ulaştıktan sonra Salı günü %3,8'in üzerine çıktı. Dün küresel satışların fitilini ateşleyen Asya endekslerinden Nikkei endeksi, 1987 yılından bu yana gördüğü en sert satış hareketi sonrası bugün 8%’in üzerinde yükseliş gösterdi. Asya’daki bu olumlu havanın etkisi ile ABD endeks vadelileri de haftanın ikinci işlem günüde pozitif seyretti.DJ endeksi 1%’e yakın pozitif seyrederken, dün en sert düşüşü yaşayan Nasdaq endeksi 1,7% S&P500 endeksi ise 1,4% pozitif seyrediyor. Öte yandan Avustralya Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizini 4,35%’te sabit bıraktı.

Euro Bölgesi

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü sınırlı toparlanmalara rağmen keskin bir düşüşle kapandı. Bu düşüş, ABD'deki zayıf iş gücü piyasasının tetiklediği ve yükselen Japon yeninin baskısıyla daha da büyüyen yüksek faiz oranlarının baskısına yenik düştüğü korkuları arasında küresel hisse senedi piyasalarındaki satış dalgasının etkisi ile gerçekleşti. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %1,6 düşerek 4.565'e geriledi. Tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi ise %2,2 düşerek 487'ye geriledi ve geçen haftaya göre %2,5'lik düşüş hareketini sürdürdü. Satış dalgasına bankalar öncülük etti ve sigorta şirketleri Allianz, Axa öncülük ederken, otomobil üreticileri Volkswagen, BMW ve Stellantis %3,1 ile %2,6 arasında düşüş yaşadı. Ayrıca, ASML %7'lik kaybını geri kazanarak günü pozitif bölgede tamamlamayı başardı.

 Türkiye

TÜİK tarafından dün açıklanan temmuz ayı enflasyonu sonrasında yapılan açıklamalar izlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrası haziran ayı itibarıyla enflasyonda başlayan düşüş sürecinin temmuz ayında biraz daha belirginleştiğini, önümüzdeki aylarda bu eğilimin hızlanarak devam edeceğini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamasında, temmuz ayında aylık enflasyonun geçici etkiler kaynaklı arttığını belirtti. Ana hedefin dezenflasyon olan programın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ettiklerini, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün daha çok hissedileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise yıllık enflasyonun eylül ayında yüzde 50’nin altına gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Haziran ayı ile başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve ağustos ayında yüzde 50’li düzeylere gerileyeceğini de ekledi.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.