Gedik Yatırım: ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, pazartesi günü yüzde 3,8’e geriledi

İstanbul, 26 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, Federal Rezerv başkanının ılımlı yorumlarının ardından ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin yüzde 3,8’e gerilediğini bildirdi.

Gedik Yatırım: ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, pazartesi günü yüzde 3,8’e geriledi
Yayınlama: 26.08.2024
3
A+
A-

Gedik Yatırım’ın raporunda Federal Rezerv başkanının ılımlı yorumlarının ardından ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin yüzde 3,8’e gerilediği belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Fed Başkanı Jerome Powell, cuma günü Jackson Hole'daki konuşmasında, işgücü piyasasına yönelik artan risklerin ortasında politikayı ayarlama zamanının geldiğini söylerken, enflasyonun merkez bankasının %2 hedefine döneceğine dair güvenini dile getirdi. Merkez bankasının Eylül ayında politikayı gevşetmeye başlaması bekleniyor ancak ilk faiz indiriminin boyutu konusunda fikir ayrılığı devam ediyor. Piyasalar, Fed'in bu yılki kalan üç toplantısından toplamda yaklaşık 100 baz puanlık indirime gideceğini fiyatlıyor. Bu hafta cuma günü açıklanacak Temmuz ayı kişisel tüketim harcamaları verisi faiz indiriminin boyutu ile ilgili olası sinyaller için piyasaların odağında yer alıyor.

“Öte yandan Orta Doğu’da daha geniş bir çatışmaya dair artan endişeler arz risklerine ilişkin riskleri güçlendirirken, WTI ham petrol vadeli işlemleri pazartesi günü varil başına yaklaşık 75,4 dolara yükseldi. Hafta sonu İsrail ve Hizbullah füze saldırıları düzenledi ve Hizbullah, geçen ay Beyrut'ta üst düzey bir komutanın suikastına misilleme olarak İsrail'e karşı yüzlerce roket ve insansız hava aracı fırlattı. Saldırıları öngörerek İsrail jetleri kısa bir süre önce Lübnan'daki hedefleri vurdu. Başkan Powell’ın açıklamaları sonrası, Cuma günü Dow %1,14, S&P 500 %1,15 ve Nasdaq Composite %1,47 yükselişle haftayı güçlü şekilde sonlandıran ABD endeksleri, hafta başında, artan jeopolitik riskler ve PCE enflasyonu, Nvidia bilançosu gibi önemli verilerin açıklanacağı haftaya yatay negatif başlangıç yaptı

Euro Bölgesi

“Avrupa hisseleri, Fed Başkanı Powell'ın ABD merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını keskin bir şekilde düşüreceğine dair güçlü sinyaller vermesinin ardından geride bıraktığımız hafta kapanışında kazanımlarını artırdı. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %0,4 artarak 4.900'ün üzerinde haftalık bazda %1,3'lük yükseliş sergiledi. Fed Başkanı, ABD işgücü piyasasının önemli ölçüde soğuduğunu ve enflasyonun hedefe doğru yaklaştığını, bunun da para politikasında önemli bir ayarlamayı gerektirdiğini belirtti. Bankalar Avrupa'daki kazanımlara öncülük etti, Santander yaklaşık %2 yükselirken, Intesa Sanpaolo ve UniCredit %1'den fazla değer kazandı. Endüstriyel şirketler arasında, Siemens ve Airbus her biri %1,3 yükselirken, öte yandan ASML, Nvidia %2'den fazla düştü. Hafta başında Almanya Ifo İş İklimi endeksi takip edilecek. Almanya Ifo İş İklimi endeksi, Temmuz 2024'te üst üste üçüncü ayda düşüş göstererek 87'ye geriledi ve Şubat ayından bu aynan en düşük seviyede oluştu. Beklentiler endeksteki gerilemenin sürmesi yönünde.

Türkiye

“Yurt içerisinde ise TCMB, aylık enflasyon verilerinde belirgin ve kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasına devam edeceğinin iletişimini kurmakta. Kurda son dönemlerde düşük volatilitede kademeli ve hafif yükseliş eğilimi hâkim. Dolar/TL, bu sabah saat 08:10 itibariyle 33,99’lu seviyelerde hareket ediyor.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.