FX analizi

Geçtiğimiz hafta ülkemizde piyasa katılımcılarının risk iştahını Türkiye’nin gri listeden çıkma haber akışı belirledi.

FX analizi
Yayınlama: 01.07.2024
0
A+
A-

USD/TRY: Geçtiğimiz hafta ülkemizde piyasa katılımcılarının risk iştahını Türkiye'nin gri listeden çıkma haber akışı belirledi. Arka arkaya üç hafta yükselişin ardından ise geçtiğimiz hafta Cuma günü kapanış hafif geri çekilmeyle 32,72 seviyesinden gerçekleşti. Buna ek faiz oranını değiştirmeyen TCMB, ihtiyatlı duruş sergileyeme devam etti. Merkez Bankası para politikası kararlarının ardından mali tarafa ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün reel sektörün önde gelen kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelecek ve yeni vergi taslağı çalışmasını paylaşacak. Öncesinde ise Bakan Şimşek katıldığı bir televizyon programında yılsonunda enflasyonun %42'nin altına düşme hedefini belirtti. Buna ek geçici olarak ekonomide yavaşlama sürecine girileceğini, istihdamın etkilenmemesi için tedbirlerin alınacağını açıkladı. Ek olarak bu sabah haziran imalat PMI verisi izlendi. Mayıs ayında 48,4 olan manşet PMI, haziranda 47,9'a gerileyerek, üçüncü ay üst üste eşik değer olan 50,0'nin altında kaldı. ABD tarafında ise hafta boyunca Fed Başkanı Powell'ın konuşması, tutanaklar, PMI rakamları ve tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Dolar/TL'de bu sabah geri çekilme devam ederken günün geri kalanında da bu seyir devam edebilir.

FX analizi

EUR/USD: ABD'de cuma günü PCE verisi beklentilere paralel görece düşüş kaydetmesi ve ABD on yıllık tahvil faizlerinin yükselişi öne çıkan detaylardı. Bu sabah ise Fransa'da Parlamento seçimlerinin ilk turunda beklendiği gibi Le Pen önde olsa da partisinin mutlak çoğunluğu elde edememesi sonrasında EURUSD paritesi %0,4 civarında yükselişte. Cuma günü 106 seviyesinin üstünü test eden Dolar Endeksi (DXY) ise bu sabah 105,5 seviyelerinde hareket etmekte. Veri gündeminin yoğun olacağı bir haftaya başlanırken, ABD'de Powell'ın konuşması, tutanaklar, PMI rakamları ve tarım dışı istihdam verisi önemli. Avrupa'da ise bu hafta enflasyon, PMI verileri ve Lagarde'ın konuşması öne çıkmakta. Teknik seviyelere bakıldığında, 50 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 1,0775 noktası direnç olarak öne çıkarken, bu seviyenin aşılması sonrasında 1,0797 hedeflenebilir. Geri çekilme halinde ise 1,0725 ve 1,0700 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.  

FX analizi

XAU/USD: Veri odaklı seyrin devam ettiği Ons Altın'da geçtiğimiz hafta yatay bir görünümle 2.327 seviyesinde tamamlandı. Cuma günü Fed'in yakından takip ettiği PCE verileri beklentilere paralel açıklandı. Bu hafta, ABD tarım dışı istihdam verisiyle Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edilecek. Ek olarak, Avrupa'daki seçim süreci de izlenecek. Teknik seviyelere bakıldığında, 2.300 ve 2.285 seviyeleri sıralı destekler olarak öne çıkarken, 2.338 seviyesinin aşılması halinde 2.370 seviyesi hedefte kalabilir.

FX analizi

Kaynak: Ziraat Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.