FX analizi

Dün TCMB tarafından, politika faizi beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit bırakıldı.

FX analizi
Yayınlama: 28.06.2024
3
A+
A-

USD/TRY: Dün TCMB tarafından, politika faizi beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit bırakıldı. PPK toplantısı ardından yayımlanan karar metninde, parasal sıkılaşmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlenildiği ayrıca parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin göz önünde bulundurularak sabit bırakılmasına karar verildiği açıklandı. Sürpriz içermeyen kararın piyasa etkisi nötr olduğu söylenebilir. Bugün Bakan Şimşek'in de katılacağı ve Türkiye'nin gri listeden çıkabileceği öngörülen FATF toplantısının TSİ 12:00'de başlaması planlanıyor. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif artıda seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 oranında yükseliyor.

Bu arada ABD Başkanlık seçimleri öncesinde Trump'la karşı karşıya gelen Biden'ın zayıf bir performans sergilediği düşünülürken, tartışma esnasında yükselen Dolar Endeksi (DXY) bu sabah 106 seviyesinin hafif üzerinde seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri %4,30 seviyelerinde. Siyasi gündem önümüzdeki günlerde takip edilmeye devam edilecekken, bugün ABD'de Fed'in yakından izlediği kritik çekirdek PCE verisi açıklanacak. Yurt içinde ise bu sabah TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı dış ticaret dengesi verisi takip edildi. Buna göre dış ticaret dengesi Mayıs ayında 6,5milyar USD açık verdi. Günün geri kalanında ise Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz-Eylül iç borçlanma stratejisini 17'de yayımlayacak. Kur tarafında ise bu sabah hafif yükseliş gözleniyor. 33,0 civarındaki hareket, gün boyu izlenecek haber akışlarıyla bir miktar volatil devam edebilir.

EUR/USD: Dün gerçekleştirilen Biden-Trump arasında gerçekleşen canlı yayın tartışmasının Trump lehine sonlandığı görüşü dolar için destekleyici oldu. Dolar endeksi (DXY) 106 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Öte yandan, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman enflasyon baskısının devam ettiğini ve şu noktada herhangi bir faiz indirimine gidilmesi taraftarı olmadığını söyledi. Atlanta Fed Başkanı Bostic ise, ABD'de enflasyonun doğru yönde ilerlediğini ve 4. çeyrekte bir faiz indiriminin muhtemel olduğunu belirtti.

Ek olarak bugün piyasaların odağında Fed'in yakından takip ettiği ABD PCE verisi olacak. Euro bölgesinde ise, ECB Yönetim Konseyi Üyesi Kazimir, bu yıl bir faiz indirimine daha gidilebileceğini bildirdi. Bunu yanında, Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi, öncü veriyle uyumlu olarak -14 seviyesinde gerçekleşerek Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmekle birlikte, negatif bölgedeki zayıf seyri devam etti. Parite ise dünü %0,2 artışla 1,0704 seviyesinde tamamladı. Teknik olarak, paritede 1,0770 direnç olarak takip edebilir. Aşağıda ise 1,0665 ve 1,0610 sıralı destekler olarak izlenebilir.

XAU/USD: Fed üyelerinin temkinli açıklamaları Dolar'ı güçlü tutarken, dünkü Trump – Biden münazrasında Biden'ın zayıf bir performans gösterdiğinin gözlenmesi de Dolar'ı desteklediği düşünülmekte. Dolar bu sabah hafif de olsa yükselişte. Bu kapsamda dünkü işlem gününü %1,3 primli şekilde 2.328 seviyesinden tamamlayan değerli maden bu sabah kısmi baskı altında. Bugün yayımlanacak olan ABD PCE verisi değerli maden üzerinde etkili olacak diğer bir gelişme olarak takip edilecektir. Teknik seviyelere bakıldığında ise değerli maden, 2.350 direnç seviyesini kırması durumunda 2.388 noktasını hedefleyebilir. Geri çekilme halinde ise 2.300 ve 2.278 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.